Додаток 1 ОБОВ'ЯЗКОВИЙ СКЛАД |
Мінімум | Максимум |
250 кДж / 100 мл | 293 кДж / 100 мл |
1. Вміст білка = вміст азоту х 6,25.
2. Вміст білка в дитячих сумішах початкових, виготовлених на основі білків коров'ячого чи козиного молока наведено в таблиці 2.
Таблиця 2
Мінімум | Максимум |
0,43 г / 100 кДж | 0,6 г / 100 кДж |
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші початкові, виготовлені з молочних білків коров'ячого або козиного молока, повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (в грудному молоці, амінокислотний склад якого наведено у додатку 2 до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 червня 2022 року N 1084, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України ____________ за N _______ (далі - Вимоги).
З метою розрахунку може визначатися:
сумарна концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2;
сумарна концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо співвідношення тирозин/фенілаланін не більше 2.
Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2 за умови, що придатність харчового продукту для вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
Вміст L-карнітину повинен бути, як мінімум, рівним 0,3 мг / 100 кДж (1,2 мг / 100 ккал).
3. Вміст білка в дитячих сумішах початкових, виготовлених на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока наведено в таблиці 3.
Таблиця 3
Мінімум | Максимум |
0,54 г / 100 кДж | 0,67 г / 100 кДж |
При виробництві цих дитячих сумішей початкових повинні використовуватися тільки ізоляти соєвого білка.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші початкові, виготовлені з білка коров'ячого або козиного молока, та ті, що виготовлені на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока, повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (в грудному молоці, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
З метою розрахунку може визначатися:
сумарна концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2;
сумарна концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо співвідношення тирозин/фенілаланін не більше 2.
Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2 за умови, що придатність харчового продукту для вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
4. Дитячі суміші початкові, виготовлені на основі гідролізату білка, повинні відповідати вимогам щодо білка, наведеним у пунктах 5 або 6 цього розділу.
5. Вимоги до білка, група A.
1) Вміст білка наведено в таблиці 4.
Таблиця 4
Мінімум | Максимум |
0,44 г / 100 кДж | 0,67 г / 100 кДж |
2) джерело білка.
Білок солодкої демінералізованої сироватки, отриманої з коров'ячого молока після ферментативного осаджування казеїну за допомогою хімозину, що складається з:
63 % ізоляту білка сироватки, що не містить казеїно-глікомакропептид, з мінімальним вмістом білка на рівні 95 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3 %;
37 % концентрату білка солодкої сироватки з мінімальним вмістом білка на рівні 87 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3,5 %;
3) переробка білка.
Двофазний гідроліз з використанням препарату трипсину з фазою теплової обробки (від 3 до 10 хвилин при температурі від 80° C до 100° C) між двома фазами гідролізу;
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти, L-карнітин.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш початкова, виготовлена на основі гідролізату білка, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
З метою розрахунку визначається:
концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2:1;
концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо тирозин/фенілаланін - не більше 2:1. Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2:1 за умови, що придатність вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
Вміст L-карнітину повинен бути, як мінімум, рівним 0,3 мг / 100 кДж (1,2 мг / 100 ккал).
6. Вимоги до білка, група B.
1) Вміст білка наведено в таблиці 5.
Таблиця 5
Мінімум | Максимум |
0,55 г / 100 кДж | 0,67 г / 100 кДж |
2) джерело білка.
Білок сироватки, отриманий з коров'ячого молока, що складається з:
77 % кислої сироватки, отриманої з концентрату білка сироватки з вмістом білка від 35 % до 80 %;
23 % солодкої сироватки, отриманої з демінералізованої сироватки з мінімальним вмістом білка 12,5 %;
3) переробка білка.
Вхідний матеріал зволожують та нагрівають. Після фази теплової обробки, гідроліз проводять за pH від 7,5 до 8,5 та температури від 55 до 70° C із використанням ферментної суміші серинової ендопептидази та комплексу протеаза/пептидаза. Харчові ферменти інактивуються на стадії термічної обробки (від 2 до 10 секунд за температури 120 - 150° C) під час виробничого процесу.
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти, L-карнітин.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш початкова, виготовлена на основі гідролізату білка, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
З метою розрахунку визначається:
концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2:1;
концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо тирозин/фенілаланін - не більше 2:1. Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2:1 за умови, що придатність вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
Вміст L-карнітину повинен бути, як мінімум, рівним 0,3 мг / 100 кДж (1,2 мг / 100 ккал).
7. У всіх випадках амінокислоти можуть бути додані до складу дитячих сумішей початкових тільки у цілях підвищення поживної цінності білків і лише в пропорціях, необхідних для цих цілей.
Якщо таурин додають до складу дитячої суміші початкової, його вміст не повинен перевищувати 2,9 мг / 100 кДж (12 мг / 100 ккал).
Таблиця 6
Мінімум | Максимум |
6 мг / 100 кДж | 12 мг / 100 кДж |
Таблиця 7
Мінімум | Максимум |
1,1 г / 100 кДж | 1,4 г / 100 кДж |
1. Речовини, які заборонено використовувати як інгредієнти для виготовлення дитячих сумішей початкових, зазначені в частинах першій і третій статті 321 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
2. Вміст трансжирних кислот не повинен перевищувати 3 % від загального вмісту жирів.
3. Вміст ерукової кислоти не повинен перевищувати 0,4 % від загального вмісту жирів.
4. Лінолева кислота
Таблиця 8
Мінімум | Максимум |
120 мг / 100 кДж | 300 мг / 100 кДж |
5. Альфа-ліноленова кислота
Таблиця 9
Мінімум | Максимум |
12 мг / 100 кДж | 24 мг / 100 кДж |
6. Докозагексаєнова кислота
Таблиця 10
Мінімум | Максимум |
4,8 мг / 100 кДж | 12 мг / 100 кДж |
7. В якості інгредієнтів до дитячих сумішей початкових можуть бути додані інші довголанцюгові (20 і 22 атоми вуглецю) поліненасичені жирні кислоти (далі - ПНЖК). У такому разі їх вміст не повинен перевищувати:
2 % від загального вмісту жирів для n-6 ПНЖК (1 % від загального вмісту жиру для арахідонової кислоти (20 : 4 х n-6).
Вміст ейкозапентаєнової кислоти (20 : 5 х n-3) не повинен перевищувати вмісту докозагексаєнової кислоти (22 : 6 х n-3).
Кількість фосфоліпідів у дитячих сумішах початкових не повинна перевищувати 2 г/л.
Таблиця 11
Мінімум | Максимум |
0,96 мг / 100 кДж | 9,6 мг / 100 кДж |
Таблиця 12
Мінімум | Максимум |
2,2 г / 100 кДж | 3,3 г / 100 кДж |
1. Можуть бути використані тільки такі вуглеводи:
Таблиця 13
Лактоза | |
Мальтоза | |
Сахароза | |
Глюкоза | |
Мальтодекстрини | |
Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп | |
Оброблений крохмаль | Природньо вільні від глютену |
Гелізований крохмаль |
2. Лактоза
Таблиця 14
Мінімум | Максимум |
1,1 г / 100 кДж | Не визначений |
Положення цього пункту не застосовується до дитячих сумішей початкових, в яких ізоляти соєвого білка становлять більше 50 % від загального вмісту білка, або до дитячих сумішей початкових, де застосовується позначки про відсутність лактози відповідно до додатку 11 до Вимог.
3. Сахароза.
Сахароза може бути додана тільки до дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі гідролізату білка. Якщо додають сахарозу, її вміст не повинен перевищувати 20 % загального вмісту вуглеводів.
4. Глюкоза.
Глюкоза може бути додана тільки до дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі гідролізату білка. Якщо додають глюкозу, її вміст не повинен перевищувати 0,5 г / 100 кДж (2 г / 100 ккал).
5. Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп.
Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп можна додавати до дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі білка коров'ячого молока або козиного молока, або дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі ізолятів соєвих білкових (окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока), лише якщо еквівалент декстрози не перевищує 32. Якщо в ці харчові продукти додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп, вміст глюкози в результаті такого додавання не повинен перевищувати 0,2 г / 100 кДж (0,84 г / 100 ккал).
Максимальні кількості глюкози, встановлені в пункті 4 цього розділу, застосовуються, якщо до складу дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі гідролізатів білка, додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп.
6. Оброблений крохмаль і/або гелізований крохмаль.
Таблиця 15
Мінімум | Максимум |
- | 2 г / 100 мл і 30 % від загального вмісту вуглеводів |
1. До складу дитячих сумішей початкових можуть бути додані фруктоолігосахариди і галактоолігосахариди. У такому разі їх вміст не повинен перевищувати 0,8 г / 100 мл в комбінації з 90 % олігогалактозил-лактози і 10 % олігофруктосилсахарози з високою молекулярною масою.
2. Інші комбінації і максимальні рівні фруктоолігосахаридів і галактоолігосахаридів можуть використовуватися відповідно до пункту 2 розділу II Вимог.
1. Дитячі суміші початкові, виготовлені на основі білків коров'ячого молока або козиного молока, або гідролізату білка.
Таблиця 16
Мінеральні речовини | на 100 кДж | на 100 ккал | ||
мінімум | максимум | мінімум | максимум | |
Натрій (мг) | 6 | 14,3 | 25 | 60 |
Калій (мг) | 19,1 | 38,2 | 80 | 160 |
Хлориди (мг) | 14,3 | 38,2 | 60 | 160 |
Кальцій (мг) | 12 | 33,5 | 50 | 140 |
Фосфор (мг)1 | 6 | 21,5 | 25 | 90 |
Магній (мг) | 1,2 | 3,6 | 5 | 15 |
Залізо (мг) | 0,07 | 0,31 | 0,3 | 1,3 |
Цинк (мг) | 0,12 | 0,24 | 0,5 | 1 |
Мідь (мкг) | 14,3 | 24 | 60 | 100 |
Йод (мкг) | 3,6 | 6,9 | 15 | 29 |
Селен (мкг) | 0,72 | 2 | 3 | 8,6 |
Марганець (мкг) | 0,24 | 24 | 1 | 100 |
Молібден (мкг) | - | 3,3 | - | 14 |
Фтористі з'єднання (мкг) | - | 24 | - | 100 |
___________
1 Загальний фосфор.
Молярне співвідношення кальцій/доступний фосфор не повинно бути менше ніж 1 і більше ніж 2.
Кількість доступного фосфору розраховується як 80 % загального фосфору для дитячої суміші початкової, що виготовлена на основі білка коров'ячого молока, білка козиного молока або гідролізатів білка.
2. Дитячі суміші початкові, виготовлені на основі ізолятів соєвого білка окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока.
Для цих сумішей початкових повинні застосовуватися всі вимоги пункту 1 цього розділу, крім тих, що стосуються заліза, фосфору і цинку, вміст яких повинен бути таким:
Таблиця 17
| на 100 кДж | на 100 ккал | ||
мінімум | максимум | мінімум | максимум | |
Залізо (мг) | 0,11 | 0,48 | 0,45 | 2 |
Фосфор (мг)1 | 7,2 | 24 | 30 | 100 |
Цинк (мг) | 0,18 | 0,3 | 0,75 | 1,25 |
___________
1 Загальний фосфор.
Молярне співвідношення кальцій / доступний фосфор не повинно бути менше ніж 1 і більше ніж 2.
Кількість доступного фосфору розраховується як 70 % загального фосфору для дитячої суміші початкової, що виготовлена на основі білка коров'ячого молока, білка козиного молока або гідролізатів білка.
Таблиця 18
Вітаміни | на 100 кДж | на 100 ккал | ||
мінімум | максимум | мінімум | максимум | |
Вітамін A (мкг-RE)1 | 16,7 | 27,2 | 70 | 114 |
Вітамін D (мкг) | 0,48 | 0,6 | 2 | 2,5 |
Тіамін (мкг) | 9,6 | 72 | 40 | 300 |
Рибофлавін (мкг) | 14,3 | 95,6 | 60 | 400 |
Ніацин (мг)2 | 0,1 | 0,36 | 0,4 | 1,5 |
Пантотенова кислота (мг) | 0,1 | 0,48 | 0,4 | 2 |
Вітамін B6 (мкг) | 4,8 | 41,8 | 20 | 175 |
Біотин (мкг) | 0,24 | 1,8 | 1 | 7,5 |
Фолат (мкг-DFE)3 | 3,6 | 11,4 | 15 | 47,6 |
Вітамін B12 (мкг) | 0,02 | 0,12 | 0,1 | 0,5 |
Вітамін C (мг) | 0,96 | 7,2 | 4 | 30 |
Вітамін K (мкг) | 0,24 | 6 | 1 | 25 |
Вітамін E (мг a-TE)4 | 0,14 | 1,2 | 0,6 | 5 |
___________
1 RE = еквівалент усіх трансретинолів.
2 Преформований ніацин.
3 Еквівалент фолату: 1 мкг DFE = 1 мкг фолату з харчового продукту = 0,6 мкг фолієвої кислоти з дитячої суміші початкової.
4 На основі активності RRR-a-токоферолу вітаміну E.
До складу дитячих сумішей початкових можуть бути додані такі нуклеотиди:
Таблиця 19
Назви нуклеотидів | Максимум1 | |
(мг / 100 кДж) | (мг / 100 ккал) | |
Цитидин 5'-монофосфат | 0,60 | 2,50 |
Уридин 5'-монофосфат | 0,42 | 1,75 |
Аденозин 5'-монофосфат | 0,36 | 1,50 |
Гуанозин 5'-монофосфат | 0,12 | 0,50 |
Інозин 5'-монофосфат | 0,24 | 1,00 |
___________
1 Загальна концентрація нуклеотидів не повинна перевищувати 1,2 мг / 100 кДж (5 мг / 100 ккал).
Додаток 2
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 2 розділу II)
1. Для потреб додатків 1 та 3 до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 червня 2022 року N 1084, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України ____________ за N _______ (далі - Вимоги), грудне молоко використовуватиметься, як еталонний білок згідно з пунктами 2 та 3 цього додатку відповідно.
2. Для потреб пунктів 2, 3 та 6 розділу II додатків 1 та 3 до Вимог для дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених з коров'ячого або козиного молока, та дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених з ізолятів соєвих білків, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока, та дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування виготовлених на основі гідролізату білка, незамінними та умовно незамінними амінокислотами у грудному молоці, вираженими у мг на 100 кДж та 100 ккал, є такі:
Таблиця 1
N з/п | Амінокислоти | На 100 кДж1 | на 100 ккал |
1 | Цистеїн | 9 | 38 |
2 | Гістидин | 10 | 40 |
3 | Ізолейцин | 22 | 90 |
4 | Лейцин | 40 | 166 |
5 | Лізин | 27 | 113 |
6 | Метіонін | 5 | 23 |
7 | Фенілаланін | 20 | 83 |
8 | Треонін | 18 | 77 |
9 | Триптофан | 8 | 32 |
10 | Тирозин | 18 | 76 |
11 | Валін | 21 | 88 |
___________
1 1 кДж = 0,239 ккал.
3. Для потреб пункту 5 розділу II додатків 1 та 3 до Вимог для дитячих сумішей початкових і дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі гідролізатів білків незамінними та умовно незамінними амінокислотами у грудному молоці, вираженими у мг на 100 кДж та 100 ккал, є такі:
Таблиця 2
N з/п | Амінокислоти | мг на 100 кДж | мг на 100 ккал |
1 | Аргінін | 16 | 69 |
2 | Цистеїн | 6 | 24 |
3 | Гістидин | 11 | 45 |
4 | Ізолейцин | 17 | 72 |
5 | Лейцин | 37 | 156 |
6 | Лізин | 29 | 122 |
7 | Метіонін | 7 | 29 |
8 | Фенілаланін | 15 | 62 |
9 | Треонін | 19 | 80 |
10 | Триптофан | 7 | 30 |
11 | Тирозин | 14 | 59 |
12 | Валін | 19 | 80 |
___________
1 1 кДж = 0,239 ккал.
Додаток 3
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 3 розділу II)
Таблиця 1
Мінімум | Максимум |
250 кДж / 100 мл | 293 кДж / 100 мл |
(60 ккал / 100 мл) | (70 ккал / 100 мл) |
1. Вміст білка = вмісту азоту × 6,25.
2. Вміст білка в дитячих сумішах для подальшого годування виготовлених на основі білків коров'ячого чи козиного молока наведено в таблиці 2.
Таблиця 2
Мінімум | Максимум |
0,38 г / 100 кДж | 0,6 г / 100 кДж |
(1,6 г / 100 ккал) | (2,5 г / 100 ккал) |
Для досягнення відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші для подальшого годування повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 червня 2022 року N 1084 (далі - Вимоги).
Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
3. Вміст білка в дитячих сумішах для подальшого годування, виготовлених на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока наведено в таблиці 3.
Таблиця 3
Мінімум | Максимум |
0,54 г / 100 кДж | 0,67 г / 100 кДж |
При виробництві цих дитячих сумішей для подальшого годування повинні використовуватися тільки ізоляти соєвого білка.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш для подальшого годування, виготовлена на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог). Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
4. Дитячі суміші для подальшого годування, виготовлені на основі гідролізату білка, повинні відповідати вимогам щодо білка, наведеним у пунктах 5 або 6 цього розділу.
5. Вимоги до білка, група A.
1) Вміст білка наведено в таблиці 4.
Таблиця 4
Мінімум | Максимум |
0,44 г / 100 кДж | 0,67 г / 100 кДж |
(1,86 г / 100 ккал) | (2,8 г / 100 ккал) |
2) джерело білка.
Білок солодкої демінералізованої сироватки, отриманої з коров'ячого молока після ферментативного осаджування казеїну за допомогою хімозину, що складається з:
63 % ізоляту білка сироватки, що не містить казеїно-глікомакропептид, з мінімальним вмістом білка на рівні 95 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3 %;
37 % концентрату білка солодкої сироватки з мінімальним вмістом білка на рівні 87 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3,5 %;
3) переробка білка.
Двофазний гідроліз з використанням препарату трипсину з фазою теплової обробки (від 3 до 10 хвилин при температурі від 80° C до 100° C) між двома фазами гідролізу;
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти, L-карнітин.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші для подальшого годування, виготовлені на основі гідролізату білка, повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
6. Вимоги до білка, група B.
1) Вміст білка наведено в таблиці 5.
Таблиця 5
Мінімум | Максимум |
0,55 г / 100 кДж | 0,67 г / 100 кДж |
2) джерело білка.
Білок сироватки, отриманий з коров'ячого молока, що складається з:
77 % кислої сироватки, отриманої з концентрату білка сироватки з вмістом білка від 35 % до 80 %;
23 % солодкої сироватки, отриманої з демінералізованої сироватки з мінімальним вмістом білка 12,5 %;
3) переробка білка.
Вхідний матеріал зволожують та нагрівають. Після фази теплової обробки, гідроліз проводять за pH від 7,5 до 8,5 та температури від 55 до 70° C із використанням ферментної суміші серинової ендопептидази та комплексу протеаза/пептидаза. Харчові ферменти інактивуються на стадії термічної обробки (від 2 до 10 секунд за температури 120 - 150° C) під час виробничого процесу.
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш початкова, виготовлена на основі гідролізату білка, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
7. У всіх випадках амінокислоти можуть бути додані до складу дитячих сумішей для подальшого годування тільки у цілях підвищення поживної цінності білків і лише в пропорціях, необхідних для цих цілей.
Якщо таурин додають до складу сумішей для подальшого годування, його вміст не повинен перевищувати 2,9 мг / 100 кДж (12 мг / 100 ккал).
Таблиця 6
Мінімум | Максимум |
1,1 г / 100 кДж | 1,4 г / 100 кДж |
(4,4 г / 100 ккал) | (6,0 г / 100 ккал) |
1. Як інгредієнти в сумішах для подальшого годування заборонені речовини, що зазначені в частинах першій і третій статті 321 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
2. Вміст трансжирних кислот не повинен перевищувати 3 % від загального вмісту жирів.
3. Вміст ерукової кислоти не повинен перевищувати 0,4 % від загального вмісту жирів.
4. Лінолева кислота
Таблиця 7
Мінімум | Максимум |
120 мг / 100 кДж | 300 мг / 100 кДж |
(500 мг / 100 ккал) | (1200 мг / 100 ккал) |
5. Альфа-ліноленова кислота
Таблиця 8
Мінімум | Максимум |
12 мг / 100 кДж | 24 мг / 100 кДж |
(50 мг / 100 ккал) | (100 мг / 100 ккал) |
6. Докозагексаєнова кислота
Таблиця 9
Мінімум | Максимум |
4,8 мг / 100 кДж | 12 мг / 100 кДж |
(20 мг / 100 ккал) | (50 мг / 100 ккал) |
7. В якості інгредієнтів можуть додаватися інші довголанцюгові (20 і 22 атоми вуглецю) поліненасичені жирні кислоти (далі - ПНЖК). У такому разі їх вміст не повинен перевищувати:
2 % від загального вмісту жирів для n-6 ПНЖК (1 % загального вмісту жиру для арахідонової кислоти (20 : 4 х n-6);
вміст ейкозапентаєнової кислоти (20 : 5 х n-3) не повинен перевищувати вмісту докозагексаєнової кислоти (22 : 6 х n-3).
Кількість фосфоліпідів у дитячих сумішах для подальшого годування не повинна перевищувати 2 г/л.
Таблиця 10
Мінімум | Максимум |
2,2 г / 100 кДж | 3,3 г / 100 кДж |
(9 г / 100 ккал) | (14 г / 100 ккал) |
1. Заборонено використання інгредієнтів, що містять глютен, у дитячих сумішах для подальшого годування.
2. Лактоза
Таблиця 11
Мінімум | Максимум |
1,1 г / 100 кДж | Не встановлений |
(4,5 г / 100 ккал) | Не встановлений |
Положення цього пункту не застосовується до дитячих сумішей для подальшого годування, в яких ізоляти соєвого білка становлять понад 50 % від загального вмісту білка, або до дитячих сумішей для подальшого годування для яких заявлена відсутність лактози як це передбачено додатком 11.
3. Сахароза, фруктоза, мед
Таблиця 12
Мінімум | Максимум |
- | Окремо або в сумі: |
Мед повинен піддаватися обробці, яка знищує спори Chlostridium botulinum.
4. Глюкоза може бути додана тільки до дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі гідролізату білка. Якщо глюкозу додають, її вміст не повинен перевищувати 0,5 г / 100 кДж (2 г / 100 ккал).
5. Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп можна додавати до дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі білка коров'ячого молока або козиного молока, або дитячої суміші для подальшого годування, виготовленої на основі ізолятів соєвих білкових (окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока), лише якщо еквівалент декстрози не перевищує 32. Якщо в ці харчові продукти додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп, вміст глюкози в результаті такого додавання не повинен перевищувати 0,2 г / 100 кДж (0,84 г / 100 ккал).
Максимальні кількості глюкози, встановлені в пункті 4 цього розділу, застосовуються, якщо до складу дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі гідролізатів білка, додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп.
1. До складу дитячих сумішей для подальшого годування можуть бути додані фруктоолігосахариди і галактоолігосахариди.
2. У разі додавання фруктоолігосахаридів і галактоолігосахаридів їх вміст не повинен перевищувати: 0,8 г / 100 мл у комбінації з 90 % олігогалактозил-лактози і 10 % олігофруктосилсахарози з високою молекулярною масою. Інші комбінації і максимальні рівні фруктоолігосахаридів і галактоолігосахаридів можуть використовуватися відповідно до пункту 3 розділу II Вимог.
1. Дитячі суміші для подальшого годування, виготовлені на основі білків коров'ячого та/або козиного молока та/або гідролізату білка.
Таблиця 13
Назви мінеральних речовин | на 100 кДж | на 100 ккал | ||
| мінімум | максимум | мінімум | максимум |
Натрій (мг) | 6 | 14,3 | 25 | 60 |
Калій (мг) | 19,1 | 38,2 | 80 | 160 |
Хлориди (мг) | 14,3 | 38,2 | 60 | 160 |
Кальцій (мг) | 12 | 33,5 | 50 | 140 |
Фосфор (мг)1 | 6 | 21,5 | 25 | 90 |
Магній (мг) | 1,2 | 3,6 | 5 | 15 |
Залізо (мг) | 0,14 | 0,48 | 0,6 | 2 |
Цинк (мг) | 0,12 | 0,24 | 0,5 | 1 |
Мідь (мкг) | 14,3 | 24 | 60 | 100 |
Йод (мкг) | 3,6 | 6,9 | 15 | 29 |
Селен (мкг) | 0,72 | 2 | 3 | 8,6 |
Марганець (мкг) | 0,24 | 24 | 1 | 100 |
Молібден (мкг) | - | 3,3 | - | 14 |
Фтористі з'єднання (мкг) | - | 24 | - | 100 |
___________
1 Загальний фосфор.
Молярне співвідношення кальцій/доступний фосфор у дитячих сумішах для подальшого годування не повинно бути нижче 1,0 і вище 2,0. Кількість доступного фосфору розраховується як 80 % загального фосфору для дитячих сумішей для подальшого годування, що виготовлені на основі білка коров'ячого молока, білка козиного молока або гідролізатів білка.
2. Дитячі суміші для подальшого годування, виготовлені на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого чи козиного молока.
Для цих дитячих сумішей для подальшого годування застосовуються всі вимоги пункту 1 цього розділу, крім тих, що стосуються заліза, фосфору і цинку, які повинні бути такими:
Таблиця 14
| на 100 кДж | на 100 ккал | ||
мінімум | максимум | мінімум | максимум | |
Залізо (мг) | 0,22 | 0,6 | 0,9 | 2,5 |
Фосфор (мг)1 | 7,2 | 24 | 30 | 100 |
Цинк (мг) | 0,18 | 0,3 | 0,75 | 1,25 |
___________
1 Загальний фосфор.
Молярне співвідношення кальцій / доступний фосфор у дитячих сумішах для подальшого годування не повинно бути нижче 1,0 і вище 2,0. Кількість доступного фосфору розраховується як 70 % загального фосфору для дитячих сумішей для подальшого годування, що виготовлені на основі гідролізатів білка.
Таблиця 15
Вітаміни | на 100 кДж | на 100 ккал | ||
мінімум | максимум | мінімум | максимум | |
Вітамін A (мкг-RE)1 | 16,7 | 27,2 | 70 | 114 |
Вітамін D (мкг)- | 0,48 | 0,72 | 2 | 3 |
Тіамін (мкг) | 9,6 | 72 | 40 | 300 |
Рибофлавін (мкг) | 14,3 | 95,6 | 60 | 400 |
Ніацин (мг)2 | 0,1 | 0,36 | 0,4 | 1,5 |
Пантотенова кислота (мг) | 0,1 | 0,48 | 0,4 | 2 |
Вітамін B6 (мкг) | 4,8 | 41,8 | 20 | 175 |
Біотин (мкг) | 0,24 | 1,8 | 1 | 7,5 |
Фолат (мкг-DFE)3 | 3,6 | 11,4 | 15 | 47,6 |
Вітамін B12 (мкг) | 0,02 | 0,12 | 0,1 | 0,5 |
Вітамін C (мг) | 0,96 | 7,2 | 4 | 30 |
Вітамін K (мкг) | 0,24 | 6 | 1 | 25 |
Вітамін E (мг a-TE)4 | 0,14 | 1,2 | 0,6 | 5 |
___________
1 RE = еквівалент всіх трансретинолів.
2 Преформований ніацин.
3 Еквівалент фолату: 1 мкг DFE = 1 мкг фолату з харчового продукту = 0,6 мкг фолівої кислоти з дитячої суміші для подальшого годування.
4 На основі активності RRR-a-токоферолу вітаміну E.
У склад дитячих сумішей для подальшого годування можуть бути додані такі нуклеотиди:
Таблиця 16
Нуклеотиди | Максимум1 | |
(мг / 100 кДж) | (мг / 100 ккал) | |
Цитидин 5'-монофосфат | 0,60 | 2,50 |
Уридин 5'-монофосфат | 0,42 | 1,75 |
Аденозин 5'-монофосфат | 0,36 | 1,50 |
Гуанозин 5'-монофосфат | 0,12 | 0,50 |
Інозин 5'-монофосфат | 0,24 | 1,00 |
___________
1 Загальна концентрація нуклеотидів не повинна перевищувати 1,2 мг / 100 кДж (5 мг / 100 ккал).
Додаток 4
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 5 розділу II)
Таблиця 1
N з/п | Назва речовини | Максимальний рівень залишків (мг/кг) |
1 | Кадусафос (Cadusafos) | 0,006 |
2 | Деметон-S-метил/деметон-S-метилсульфон/оксидеметон-метил (окремо або в комбінації, у перерахунку на деметон-S-метил) | 0,006 |
3 | Етопрофос (Ethoprophos) | 0,008 |
4 | Фіпроніл (сума фіпронілу і фіпроніл-десульфінілу, у перерахунку на фіпроніл) (Fipronil) | 0,004 |
5 | Пропінеб/пропілентіосечовина (сума пропінебу і пропілентіосечовини) | 0,006 |
Додаток 5
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 6 розділу II)
1. Алдрин і діелдрин, у перерахунку на діелдрин.
2. Галоксифоп (сума галоксифопу, його солей і ефірів, включаючи кон'югати, у перерахунку на галоксифоп) (Haloxyfop).
3. Гексахлоробензол (Hexachlorobenzene).
4. Гептахлор і трансгептахлор епоксид, у перерахунку на гептахлор (Heptachlor and trans-heptachlor epoxide).
5. Дисульфотон (сума дисульфотону, дисульфотон сульфоксиду та сульфотон сульфону у перерахунку на дисульфотон) (Disulfoton).
6. Ендрин.
7. Нітрофен (Nitrofen).
8. Ометоат (Omethoate).
9. Тербуфос (сума тербуфосу, його сульфоксиду і сульфону, у перерахунку на тербуфос) (Terbufos).
10. Фенілсульфотіон (сума феносульфотіону, його кисневого аналога та їх сульфонів у перерахунку на феносульфотіон) (Fensulfothion).
11. Фентин, у перерахунку на трифенілтин катіон (Fentin).
Додаток 6
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 8 розділу II)
Таблиця 1
N з/п | Вітаміни | Сполуки, синоніми |
1 | 2 | 3 |
1 | Біотин | D-біотин |
2 | Вітамін A | Ретинілу ацетат |
3 | Вітамін B1 | Тіаміну гідрохлорид |
4 | Вітамін B2 | Рибофлавін |
5 | Вітамін B6 | Піридоксину гідрохлорид |
6 | Вітамін B12 | Ціанокобаламін |
7 | Вітамін C | L-аскорбінова кислота |
8 | Вітамін D | Вітамін D2 (ергокальциферол) |
9 | Вітамін E | D-альфа токоферол |
10 | Вітамін K | Філохінон (фітоменадіон) |
11 | Ніацин | Нікотинамід |
12 | Пантотенова кислота | D-пантотенат кальцію |
13 | Фолат | Фолієва кислота |
Таблиця 2
N з/п | Мінеральні речовини | Солі мінеральних речовин |
1 | 2 | 3 |
1 | Залізо (Fe) | Заліза цитрат |
2 | Йод (I) | Калію йодид |
3 | Калій (K) | Калію бікарбонат |
4 | Кальцій (Ca) | Кальцію карбонат |
5 | Магній (Mg) | Магнію карбонат |
6 | Марганець (Mn) | Марганцю карбонат |
7 | Мідь (Cu) | Міді цитрат |
8 | Натрій (Na) | Натрію бікарбонат |
9 | Цинк (Zn) | Цинку ацетат |
10 | Селен (Se) | Натрію селенат |
Таблиця 3
N з/п | Амінокислоти та інші сполуки азоту |
1 | 2 |
1 | Аденозин 5'-монофосфат і його натрієва сіль |
2 | Гуанозин 5'-монофосфат і його натрієва сіль |
3 | Інозин 5'-монофосфат і його натрієва сіль |
4 | Таурин |
5 | Уридин 5'-монофосфат і його натрієва сіль |
6 | Цитидин 5'-монофосфат і його натрієва сіль |
7 | L-аргінін і його гідрохлорид* |
8 | L-валін |
9 | L-гістидин і його гідрохлорид |
10 | L-ізолейцин і його гідрохлорид |
11 | L-карнітин і його гідрохлорид |
12 | L-карнітин-L-тартрат |
13 | L-лейцин і його гідрохлорид |
14 | L-лізин і його гідрохлорид |
15 | L-метіонін |
16 | L-треонін |
17 | L-триптофан |
18 | L-тирозин |
19 | L-фенілаланін |
20 | L-цистеїн і його гідрохлорид |
21 | L-цистин і його гідрохлорид |
___________
* L-аргінін і його гідрохлорид можуть застосовуватися тільки у виробництві дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі гідролізату білка, та дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі гідролізату білка.
Таблиця 4
N з/п | Інші поживні речовини |
1 | Інозитол |
2 | Холін |
3 | Холіну бітартрат |
4 | Холіну хлорид |
5 | Холіну цитрат |
Додаток 7
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 1 розділу III)
1. Положення цього додатка застосовуються до дитячого харчування на основі зернових, що готове до вживання або у відновленому стані відповідно до інструкції виробника, крім положень пункту 8 цього додатка щодо калію і кальцію які застосовуються до такого дитячого харчування у тому стані, в якому воно пропонується до реалізації.
2. Вміст зернових:
дитяче харчування на основі зернових виготовляються переважно з розмолотих зернових одного або декількох видів та/або продуктів крохмалевмісних коренеплодів.
Кількість зернових та/або крохмалевмісного коренеплоду повинна становити не менше 25 % сухої маси суміші.
3. Білок:
1) у кашах та інших зернових харчових продуктах, інгредієнт/інгредієнти яких мають високий вміст білка, що відновлюються водою чи іншою придатною для цієї мети рідиною, яка не містить білок, а також у сухарях, печиві, хлібцях та інших подібних зернових харчових продуктах, що призначені для безпосереднього споживання або для споживання після подрібнення з додаванням води питної, молока або інших придатних для цієї мети рідин, вміст білка не повинен перевищувати 1,3 г / 100 кДж (5,5 г / 100 ккал);
2) у кашах та інших зернових харчових продуктах, інгредієнт/інгредієнти яких мають високий вміст білка, що відновлюються водою питною чи іншою придатною для цієї мети рідиною, яка не містить білок кількість доданого білка повинна бути не менше ніж 0,48 г / 100 кДж (2 г / 100 ккал);
3) у печиві, зазначеному в абзаці п'ятому підпункту 2 пункту 1 розділу I Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 червня 2022 року N 1084, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України ____________ за N _______ (далі - Вимоги), виготовленому з додаванням інгредієнтів з високим вмістом білка і представленому споживачу як такий, вміст доданого білка повинно бути не менше ніж 0,36 г / 100 кДж (1,5 г / 100 ккал);
4) хімічний індекс доданого білка повинен бути рівний, як мінімум, 80 % такого індексу у еталонного білка (казеїн, амінокислотний склад якого визначений у таблиці 1 цього додатка) або коефіцієнт ефективності білка (PER) у цього білка в суміші повинно дорівнювати, як мінімум, 70 % такого коефіцієнта у еталонного білка (казеїн, амінокислотний склад якого визначений у таблиці 1 цього додатка). У всіх випадках додавання амінокислот повинно здійснюватися виключно в цілях підвищення поживної цінності білкової суміші і лише в пропорціях, необхідних для цієї мети.
Таблиця 1
N з/п | Амінокислотний склад казеїну | г на 100 г білка |
1 | Аргінін | 3,7 |
2 | Валін | 6,7 |
3 | Гістидин | 2,9 |
4 | Ізолейцин | 5,4 |
5 | Лейцин | 9,5 |
6 | Лізин | 8,1 |
7 | Метіонін | 2,8 |
8 | Треонін | 4,7 |
9 | Триптофан | 1,6 |
10 | Тирозин | 5,8 |
11 | Фенілаланін | 5,2 |
12 | Цистин | 0,3 |
4. Вуглеводи:
1) при додаванні в каші та інші зернові харчові продукти, які відновлюються молоком чи іншою придатною для цієї мети рідиною, що має поживні речовини, а також у сухарі, печиво, хлібці та інші подібні зернові харчові продукти, що призначені для безпосереднього споживання або для споживання після подрібнення з додаванням води, молока або інших придатних для цієї мети рідин сахарози, фруктози, глюкози, крохмальної патоки або меду:
кількість доданих вуглеводів з цих джерел не повинна перевищувати 1,8 г / 100 кДж (7,5 г / 100 ккал);
кількість доданої фруктози не повинна перевищувати 0,9 г / 100 кДж (3,75 г / 100 ккал;
2) якщо сахарозу, фруктозу, глюкозу, крохмальну патоку або мед додають у каші та інші зернові харчові продукти, інгредієнт/інгредієнти яких мають високий вміст білка, що відновлюються водою чи іншою придатною для цієї мети рідиною, яка не містить білок:
кількість доданих вуглеводів з цих джерел не повинна перевищувати 1,2 г / 100 кДж (5 г / 100 ккал);
кількість доданої фруктози не повинна перевищувати 0,6 г / 100 кДж (2,5 г / 100 ккал).
5. Ліпіди:
1) у кашах та інших зернових харчових продуктах, які відновлюються молоком чи іншою придатною для цієї мети рідиною, що має поживні речовини, а також у сухарях, печиві, хлібцях та інших подібних зернових харчових продуктах, що призначені для безпосереднього споживання або для споживання після подрібнення з додаванням води, молока або інших придатних для цієї мети рідин вміст ліпідів не повинен перевищувати 0,8 г / 100 кДж (3,3 г / 100 ккал);
2) у кашах та інших зернових харчових продуктах, інгредієнт/інгредієнти яких мають високий вміст білка, що відновлюються водою чи іншою придатною для цієї мети рідиною, яка не містить білок вміст ліпідів не повинен перевищувати 1,1 г / 100 кДж (4,5 г / 100 ккал). Якщо вміст ліпідів перевищує 0,8 г / 100 кДж (3,3 г / 100 ккал):
кількість лауринової кислоти не повинна перевищувати 15 % від загального вмісту ліпідів;
кількість міристинової кислоти не повинна перевищувати 15 % від загального вмісту ліпідів;
кількість лінолевої кислоти (у вигляді гліцеридів, рівних лінолеатам) повинна бути не менше ніж 70 мг / 100 кДж (300 мг / 100 ккал) і не більше ніж 285 мг / 100 кДж (1200 мг / 100 ккал).
6. Мінеральні речовини:
1) натрій:
солі натрію можна додавати в дитяче харчування на основі зернових тільки в технологічних цілях;
вміст натрію у дитячому харчуванні на основі зернових не повинен перевищувати 25 мг / 100 кДж (100 мг / 100 ккал);
2) кальцій:
у кашах та інших зернових харчових продуктах, інгредієнт/інгредієнти яких мають високий вміст білка, що відновлюються водою чи іншою придатною для цієї мети рідиною, яка не містить білок кількість кальцію повинна бути не менше 20 мг / 100 кДж (80 мг / 100 ккал);
у харчових продуктах, зазначених в абзаці п'ятому підпункту 2 пункту 1 розділу I Вимог, виготовлених з додаванням молока (молочне сухе печиво) і представлених як такі, кількість кальцію повинно бути не менше 12 мг / 100 кДж (50 мг / 100 ккал).
7. Вітаміни:
1) у дитячому харчуванні на основі зернових вміст тіаміну повинен бути не менше ніж 25 мкг / 100 кДж (100 мкг / 100 ккал);
2) для каш та інших зернових харчових продуктів, інгредієнт/інгредієнти яких мають високий вміст білка, що відновлюються водою чи іншою придатною для цієї мети рідиною, яка не містить білок, вміст вітамінів зазначено в таблиці 2 цього додатка:
Таблиця 2
Вітаміни | на 100 кДж | на 100 ккал | ||
мінімум | максимум | мінімум | максимум | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Вітамін A (мкг RE)1 | 14 | 43 | 60 | 180 |
Вітамін D (мкг)2 | 0,25 | 0,75 | 1 | 3 |
___________
1 RE = еквівалент усіх трансретинолів.
2 У вигляді холекальциферолу, 10 мкг якого дорівнює 400 Міжнародним одиницям вітаміну D. Зазначені вимоги повинні також застосовуватися при додаванні вітамінів A і D в інші харчові продукти на основі зернових.
8. Максимальні граничні показники для вітамінів, мінеральних речовин і елементів у залишкових кількостях у разі їх додавання наведено в таблиці 3 цього додатка.
Таблиця 3
N з/п | Поживна речовина | Максимум на 100 ккал |
1 | Біотин (мкг) | 10 |
2 | Вітамін A (мкг RE) | 180 |
3 | Вітамін B6 (мг) | 0,35 |
4 | Вітамін B12 (мкг) | 0,35 |
5 | Вітамін C (мг) | 12,5/252 |
6 | Вітамін D (мкг) | 3 |
7 | Вітамін E (мг a-TE)1 | 3 |
8 | Залізо (мг) | 3 |
9 | Йод (мкг) | 35 |
10 | Калій (мг) | 160 |
11 | Кальцій (мг) | 80/1804/1005 |
12 | Магній (мг) | 40 |
13 | Марганець (мг) | 0,6 |
14 | Мідь (мкг) | 40 |
15 | Ніацин (мг NE)3 | 4,5 |
16 | Пантотенова кислота (мг) | 1,5 |
17 | Рибофлавін (мг) | 0,4 |
18 | Тіамін (мг) | 0,5 |
19 | Фолієва кислота (мкг) | 50 |
20 | Цинк (мг) | 2 |
___________
1 a-TE = еквівалент d-a-токоферолу.
2 Граничний показник, що застосовується до харчових продуктів, збагачених залізом.
3 NE = еквіваленти ніацину = мг нікотинової кислоти + мг триптофану/60.
4 Граничний показник, що використовується для харчових продуктів зазначених в абзацах другому та третьому підпункту 2 пункту 1 розділу I Вимог.
5 Граничний показник, що застосовується для харчових продуктів зазначених в абзаці п'ятому підпункту 2 пункту 1 розділу I Вимог.
Додаток 8
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 2 розділу III)
1. Положення цього додатка застосовуються до продуктів прикорму, крім дитячого харчування на основі зернових (далі - інші продукти прикорму), що готові до вживання або у відновленому стані відповідно до інструкції виробника, крім положень пункту 7 цього додатка щодо калію і кальцію які застосовуються до таких продуктів у тому стані, в якому вони пропонуються до реалізації.
2. Білки:
1) якщо м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка є єдиними інгредієнтами, зазначеними в назві інших продуктів прикорму, то:
зазначене м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка повинні складати не менше 40 % ваги таких харчових продуктів;
кожне згадане джерело білка (м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка) повинно складати не менше 25 % ваги згаданих джерел білка;
сумарний білок із вказаних джерел повинен складати не менше ніж 1,7 г / 100 кДж (7 г / 100 ккал);
2) якщо м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка, вказані окремо або в комбінації з іншими, зазначені першими в назві інших продуктів прикорму, незалежно від того, пропонується цей харчовий продукт до реалізації як порційний для одноразового вживання чи ні, то:
м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка в цілому повинні становити не менше 10 % ваги таких харчових продуктів;
кожне зазначене джерело білка (м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка) повинно становити не менше 25 % ваги всіх згаданих джерел білка;
кількість білка із зазначених джерел повинна бути не менше ніж 1 г / 100 кДж (4 г / 100 ккал);
3) якщо в назві інших продуктів прикорму м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка зазначені окремо або в комбінації з іншими або вказані, але не першими, незалежно від того, пропонуються до реалізації такі харчові продукти як порційні для одноразового вживання чи ні, то:
вага зазначеного м'яса, м'яса свійської птиці, риби, субпродукту або іншого традиційного джерела білка в цілому повинна складати не менше 8 % ваги всього харчового продукту;
кожне зазначене джерело білка (м'ясо, м'ясо свійської птиці, риба, субпродукти або інше традиційне джерело білка) повинно становити не менше 25 % ваги всіх зазначених джерел білка;
кількість білка із зазначених джерел повинна бути не менше ніж 0,5 г / 100 кДж (2,2 г / 100 ккал);
кількість загального білка у харчовому продукті з усіх джерел повинно бути не менше 0,7 г / 100 кДж (3 г / 100 ккал);
4) якщо в назві інших продуктів прикорму зазначений сир м'який або сир кисломолочний разом з іншими інгредієнтами, незалежно від того, пропонуються такі харчові продукти як порційні для одноразового вживання чи ні, то:
кількість молочного білка повинна бути не менше ніж 0,5 г / 100 кДж (2,2 г / 100 ккал);
кількість загального білка в харчовому продукті зі всіх джерел повинна бути не менше ніж 0,7 г / 100 кДж (3 г / 100 ккал);
5) якщо в маркуванні інших продуктів прикорму зазначено, що вони є порційними для одноразового вживання, але в назві таких харчових продуктів не зазначені м'ясо, м'ясо свійської птиці, риби, субпродукти або інше традиційне джерело білка, кількість загального білка з усіх джерел повинна бути не менше ніж 0,7 г / 100 кДж (3 г / 100 ккал);
6) на соуси, представлені як доповнення до порційних інших продуктів прикорму для одноразового вживання, вимоги підпунктів 1 - 5 цього пункту не поширюються;
7) інші продукти прикорму, у тому числі солодкі, в назві яких зазначені молочні продукти як перший або єдиний інгредієнт, повинні містити не менше ніж 2,2 г молочного білка на 100 ккал. На всі інші солодкі продукти прикорму вимоги підпунктів 1 - 5 цього пункту не поширюються;
8) додавання амінокислот повинно здійснюватися виключно в цілях поліпшення поживної цінності наявного в інших продуктах прикорму білка і лише в пропорціях, необхідних для цієї мети.
3. Загальна кількість вуглеводів у фруктових і овочевих соках і нектарах, інших продуктах прикорму, виготовлених тільки з фруктів, десертах або пудингах не повинна перевищувати:
10 г / 100 мл - для овочевих соків і напоїв на їх основі;
15 г / 100 мл - для фруктових соків і нектарів та напоїв на їх основі;
20 г / 100 мл - для страв, виготовлених тільки з фруктів;
25 г / 100 мл - для десертів і пудингів;
5 г / 100 грам - для інших напоїв, що вироблені не на основі молока.
4. Жири:
1) якщо м'ясо або сир м'який або сир кисломолочний є єдиними інгредієнтами або зазначені першими в назві інших продуктів прикорму, вказаних у підпункті 1 пункту 2 цього додатка, кількість загального жиру з усіх джерел не повинна перевищувати 1,4 г / 100 кДж (6 г / 100 ккал);
2) для всіх інших продуктів прикорму кількість загального жиру з усіх джерел не повинна перевищувати 1,1 г / 100 кДж (4,5 г / 100 ккал) крім інших продуктів прикорму на молочній основі без доданого цукру.
5. Натрій:
1) вміст натрію в інших продуктах прикорму повинен бути або не більше 48 мг / 100 кДж (200 мг / 100 ккал), або не більше 200 мг / 100 г. Проте, якщо сир м'який або сир твердий є єдиним інгредієнтом, вказаним у назві, кінцевий вміст натрію не повинен перевищувати 70 мг / 100 кДж (300 мг / 100 ккал);
2) солі натрію не можуть додаватися в інші продукти прикорму на основі фруктів, а також у десерти та пудинги, крім тих випадків, коли це здійснюється з технологічною метою.
6. Вітаміни:
1) у фруктових соках і нектарах та овочевих соках, фруктових та овочевих пюре, що пропонуються до реалізації кінцевому споживачеві, вміст вітаміну C повинен бути або не менше 6 мг / 100 кДж (25 мг / 100 ккал) або не менше 25 мг / 100 г;
2) в овочевих соках, що пропонуються до реалізації кінцевому споживачеві, вміст вітаміну A повинен бути не менше 25 мкгRE / 100 кДж (100 мкгRE / 100 ккал) (RE - еквіваленти ретинолу).
Заборонено додавати вітамін A в інші продукти прикорму крім продуктів прикорму на молочній основі, в яких його вміст повинен бути не менше 50 мкгRE / 100 ккал і не більше 100 мкгRE / 100 ккал;
3) заборонено додавати вітамін D в інші продукти прикорму крім інших продуктів прикорму на молочній основі, в яких його вміст повинен бути не менше 0,5 мкг / 100 ккал і не більше 3 мкг / 100 ккал.
7. Максимальні рівні для вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів у разі їх додавання наведено в таблиці 1 цього додатка.
Таблиця 1
N з/п | Поживні речовини | Максимальні рівні на 100 ккал |
1 | 2 | 3 |
1 | Біотин (мкг) | 10 |
2 | Вітамін A (мкг RE) | 1801 |
3 | Вітамін B6 (мг) | 0,35 |
4 | Вітамін B12 (мкг) | 0,35 |
5 | Вітамін C (мг) | 12,5/252/1253 |
6 | Вітамін E (мг a-TE) | 3 |
7 | Залізо (мг) | 3 |
8 | Йод (мкг) | 35 |
9 | Калій (мг) | 160 |
10 | Кальцій (мг) | 80 |
11 | Магній (мг) | 40 |
12 | Марганець (мг) | 0,6 |
13 | Мідь (мкг) | 40 |
14 | Ніацин (мг NE) | 4,5 |
15 | Пантотенова кислота (мг) | 1,5 |
16 | Рибофлавін (мг) | 0,4 |
17 | Тіамін (мг) | 0,25 |
18 | Фолієва кислота (мкг) | 50 |
19 | Цинк (мг) | 2 |
___________
1 Відповідно до положень пункту 6 цього додатка.
2 Максимальний рівень, що застосовується до інших продуктів прикорму, збагачених залізом.
3 Максимальний рівень, що застосовується до інших продуктів прикорму на основі фруктів, фруктових соків, нектарів і овочевих соків.
Додаток 9
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 3 розділу III)
Таблиця 1
N з/п | Назви вітамінів | Форми вітамінів |
1 | 2 | 3 |
1 | Біотин | D-біотин |
2 | Вітамін A | Ретинол |
3 | Вітамін B1 | Тіаміну гідрохлорид |
4 | Вітамін B2 | Рибофлавін |
5 | Вітамін B6 | Піридоксину гідрохлорид |
6 | Вітамін B12 | Ціанокобаламін |
7 | Вітамін C | L-аскорбінова кислота |
8 | Вітамін D | Вітамін D2 (ергокальциферол) |
9 | Вітамін E | D-альфа токоферол |
10 | Вітамін K | Філохінон (фітоменадіон) |
11 | Ніацин | Нікотинамід |
12 | Пантотенова кислота | D-пантотенат кальцію |
13. | Фолат | Фолієва кислота |
Таблиця 2
N з/п | Амінокислоти та інші сполуки азоту | Форми амінокислот |
1 | L-аргінін | та їх гідрохлориди |
2 | L-цистиїн | |
3 | L-гістидин | |
4 | L-ізолейцин | |
5 | L-лейцин | |
6 | L-лізин | |
7 | L- цистин | |
8 | L-метіонін | |
9 | L-фенілаланін | |
10 | L-треонін | |
11 | L-триптофан | |
12 | L-тирозин | |
13 | L-валін | |
Таблиця 3
N з/п | Макро- та мікроелементи | Хімічні форми макро- та мікроелементів |
1 | 2 | 3 |
1 | Кальцій (Ca) | Кальцію карбонат |
2 | Магній (Mg) | Магнію карбонат |
3 | Залізо (Fe) | Цитрат заліза |
4 | Мідь (Cu) | Комплекс мідь-лізин |
5 | Йод (I) | Йодид натрію |
6 | Цинк (Zn) | Цинку ацетат |
7 | Марганець (Mn) | Марганцю карбонат |
8 | Калій (K) | Калію хлорид |
Таблиця 4
N з/п | Інші поживні речовини |
1 | Бітартрат холіну |
2 | Інозит |
3 | Хлорид холіну |
4 | Холін |
5 | Цитрат холіну |
6 | L-карнітин |
7 | L-карнітину гідрохлорид |
Додаток 10
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 2 розділу IV)
Таблиця 1
N з/п | Поживна речовина | Референсні значення |
1 | Біотин (мкг) | 10 |
2 | Вітамін A (мкг) | 400 |
3 | Вітамін B6 (мг) | 0,7 |
4 | Вітамін B12 (мкг) | 0,8 |
5 | Вітамін C (мг) | 45 |
6 | Вітамін D (мкг) | 7 |
7 | Вітамін E (мг TE) | 5 |
8 | Вітамін K (мкг) | 12 |
9 | Залізо (мг) | 8 |
10 | Йод (мкг) | 80 |
11 | Калій (мг) | 1000 |
12 | Кальцій (мг) | 550 |
13 | Магній (мг) | 80 |
14 | Марганець (мг) | 1,2 |
15 | Мідь (мг) | 0,5 |
16 | Натрій (мг) | 400 |
17 | Ніацин (мг) | 7 |
18 | Пантотенова кислота (мг) | 3 |
19 | Рибофлавін (мг) | 0,7 |
20 | Селен (мкг) | 20 |
21 | Тіамін (мг) | 0,5 |
22 | Фолат (мкг) | 125 |
23 | Фосфор (мг) | 550 |
24 | Хлориди (мг) | 500 |
25 | Цинк (мг) | 5 |
Додаток 11
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 4 розділу IV)
N з/п | Позначка про поживну цінність | Умови використання позначок |
1 | Тільки лактоза | Лактоза є єдиним вуглеводом у складі дитячої суміші початкової або дитячої суміші для подальшого годування |
2 | Відсутність лактози або без лактози | Вміст лактози у складі дитячої суміші початкової або дитячої суміші для подальшого годування не перевищує 2,5 мг / 100 кДж (10 мг / 100 ккал). |
Додаток 12
до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
(пункт 7 розділу IV)
Таблиця 1
N з/п | Поживні речовини | Референсні величини споживання |
1 | Вітамін A (мкг) | 400 |
2 | Вітамін B6 (мг) | 0,7 |
3 | Вітамін B12 (мкг) | 0,7 |
4 | Вітамін C (мг) | 25 |
5 | Вітамін D (мкг) | 10 |
6 | Еквіваленти ніацину (мг) | 9 |
7 | Залізо (мг) | 6 |
8 | Йод (мкг) | 70 |
9 | Кальцій (мг) | 400 |
10 | Мідь (мг) | 0,4 |
11 | Рибофлавін (мг) | 0,8 |
12 | Селен (мкг) | 10 |
13 | Тіамін (мг) | 0,5 |
14 | Фолат (мкг) | 100 |
15 | Цинк (мг) | 4 |
___________
Copyright © 2004-2022, ЛЕОНОРМ.
|