Головна сторінка бізнес-порталу "Леонорм"

 
КОНТАКТИ НОВИНИ РЕЄСТРАЦІЯ МАГАЗИН НОРМАТИВНІ АКТИ ПОШУК (RUS)

 

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.01.2025

м. Київ

N 333

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
12 лютого 2025 р. за N 211/43617

Про затвердження Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 1213 - 1225 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року N 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Вимоги до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій, що додаються.

2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Установити, що оливкові олії, що не відповідають положенням Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій, затверджених цим наказом, можуть вводитися в обіг протягом трьох років з дня набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального строку придатності.

4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків.

 

Міністр

Віталій КОВАЛЬ

ПОГОДЖЕНО:

 

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів

Сергій ТКАЧУК

Перший віце-прем'єр-міністр України -
Міністр економіки України

Юлія СВИРИДЕНКО

Міністр охорони здоров'я України

Віктор ЛЯШКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
27 січня 2025 року N 333

Вимоги до оливкових олій
та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій

I. Загальні положення

1. Ці Вимоги встановлюють окремі характеристики оливкових олій, вимоги під час їх продажу кінцевому споживачу у натуральному вигляді або у вигляді сумішей або у складі харчових продуктів, правила маркування оливкових олій, правила щодо перевірки відповідності вимогам до оливкових олій, обов'язки операторів ринку оливкових олій, правила щодо методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) для визначення характеристик оливкових олій, співробітництва та взаємодопомоги між компетентними органами стосовно перевірок відповідності та пакування.

2. Дія цих Вимог поширюється на такі категорії оливкових олій:

1) оливкова олія екстра-вірджин, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 4 пункту 3 цього розділу;

2) оливкова олія вірджин, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 3 пункту 3 цього розділу;

3) лампова оливкова олія, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 1 пункту 3 цього розділу;

4) рафінована оливкова олія, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 8 пункту 3 цього розділу;

5) оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 6 пункту 3 цього розділу;

6) сира оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 11 пункту 3 цього розділу;

7) рафінована оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 9 пункту 3 цього розділу;

8) оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 5 пункту 3 цього розділу.

3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:

1) лампова оливкова олія - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту перевищує 2 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

2) маркетингові стандарти для оливкових олій - окремі характеристики оливкових олій, на які поширюються ці Вимоги, та вимоги до маркування оливкових олій під час їх продажу кінцевому споживачу в натуральному вигляді або у складі харчових продуктів;

3) оливкова олія вірджин - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 2 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

4) оливкова олія екстра-вірджин - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,8 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

5) оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана змішуванням рафінованої оливкової олії з макухи та оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 1 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

6) оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму - оливкова олія, отримана змішуванням рафінованої оливкової олії та оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 1 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

7) партія - сукупність упаковок оливкової олії, виробленої, виготовленої та упакованої за таких обставин, що оливкова олія, яка міститься в кожній упаковці, вважається однорідною за всіма характеристиками;

8) рафінована оливкова олія - оливкова олія, отримана рафінуванням оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин або лампової оливкової олії, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,3 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

9) рафінована оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана рафінуванням сирої оливкової олії з макухи, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,3 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

10) репрезентативний зразок - зразок, у якому зберігаються характеристики партії, з якої він отриманий шляхом простої випадкової вибірки, де кожен зі складових партії має однакову ймовірність бути включеним у зразок;

11) сира оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана обробленням макухи плодів оливи розчинниками чи за допомогою фізичних засобів, або олія, яка відповідає ламповій оливковій олії, крім певних визначених характеристик, за винятком олії, отриманої шляхом повторного етерифікування та сумішей з іншими категоріями олій, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;

12) точковий зразок - певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії;

13) упаковка - ємність, яка безпосередньо контактує з оливковою олією.

4. Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів""Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів""Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин""Про правову охорону географічних зазначень""Про охорону прав на знаки для товарів і послуг".

5. У цих Вимогах під терміном "оливкова олія" / "оливкові олії" маються на увазі одна з олій або всі разом олії, визначені у підпунктах 1, 3 - 6, 8, 9, 11 пункту 3 цього розділу.

6. Лише оливкові олії, зазначені в підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, можуть реалізовуватися підприємствами роздрібної торгівлі.

7. Лише оливкові олії, зазначені у підпунктах 1, 3, 4 пункту 3 цього розділу, є оливковими оліями першого віджиму.

Такі оливкові олії отримуються з плодів оливкового дерева лише за допомогою механічних або інших фізичних засобів за умов, які не призводять до змін олій, щодо яких не застосовуються жодні методи оброблення, крім промивання, декантування, центрифугування або фільтрування, та не включають олії, отримані з використанням розчинників або допоміжних речовин з хімічною або біохімічною дією, або за допомогою процесу повторного етерифікування, а також будь-які суміші з оліями інших категорій.

8. Характеристики оливкових олій, наведені у додатку 1 до цих Вимог, визначаються відповідно до методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), що наведені у додатку 2 до цих Вимог.

9. До складу сумішей оливкової олії та інших рослинних олій або до складу інших харчових продуктів може входити лише оливкова олія, зазначена у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу.

10. Не допускається заборона реалізації на території України сумішей інших рослинних олій з оливковими оліями, зазначеними у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, виготовлених в інших країнах, та заборона виробництва таких сумішей на території України для їх експорту.

11. Оливкові олії, зазначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, повинні постачатися кінцевому споживачу в ємності місткістю не більше п'яти літрів. Така ємність повинна бути обладнана системою відкривання, яка більше не може бути запечатана після першого відкриття, і повинна бути маркована відповідно до цих Вимог.

У разі призначення таких олій для споживання у закладах охорони здоров'я, закладах громадського харчування компетентний орган може встановити максимальний об'єм ємності, що перевищує п'ять літрів.

12. Оливкові олії, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, повинні відповідати цим Вимогам.

13. Оливкові олії, що експортуються з України, повинні відповідати цим Вимогам, за винятком випадків, коли такі вимоги до оливкових олій встановлені країною, до якої експортується оливкова олія, або такі вимоги до оливкових олій встановлені у відповідних угодах.

14. Потужність, на якій оператор ринку планує здійснювати пакування оливкових олій, потребує державної реєстрації відповідно до законодавства та присвоєння особистого реєстраційного номера.

II. Маркування оливкових олій та їх сумішей

1. Обов'язкова інформація, що надається на маркуванні

1. Терміни для оливкових олій, визначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, є їх офіційними назвами, використання яких можливо лише за умови виконання відповідних положень цих Вимог.

2. Відомості, визначені у пунктах 1, 6 цієї глави, повинні бути зазначені повністю, однорідним текстом та згруповані в межах поля видимості на одній або на декількох етикетках, прикріплених до однієї ємності або нанесені безпосередньо на одну ємність.

3. Етикетка оливкових олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, повинна містити їх офіційну назву, а також таку інформацію в залежності від категорії:

1) для оливкової олії екстра-вірджин - напис "оливкова олія вищої категорії, отримана безпосередньо з оливок виключно механічним способом";

2) для оливкової олії вірджин - напис "оливкова олія, отримана безпосередньо з оливок виключно механічним способом";

3) для оливкової олії з рафінованих оливкових олій та оливкових олій вірджин - напис "олія, що складається виключно з оливкової олії, що пройшла рафінацію, та олії, отриманої безпосередньо з оливок";

4) для оливкової олії з макухи - один з наступних написів:

"олія, що складається виключно з олії, отриманої обробкою продукту, отриманого після екстракції оливкової олії, та олії, отриманої безпосередньо з оливок"; або

"олія, що складається виключно з олії, отриманої переробкою оливкової макухи, та олії, отриманої безпосередньо з оливок".

4. Написи на етикетці, зазначені у пункті 3 цієї глави, повинні бути чіткими та такими, що не змиваються.

5. Інформація про те, що оливкові олії, зазначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, повинні зберігатися у захищеному від світла та тепла місці, повинна міститися безпосередньо на їхніх контейнерах або на етикетках, прикріплених до них.

6. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, необхідно зазначати місце їх походження.

7. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 5, 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, зазначати місце їх походження не потрібно.

8. Зазначення місця походження включає:

1) для оливкової олії, що походить із країни, яка є членом Європейського Союзу або третьої країни, та місце походження якої відповідає вимогам пунктів 11, 12 цієї глави - посилання на державу-члена Європейського Союзу або Європейський Союз або третю країну;

2) для суміші оливкових олій, що походять із кількох країн, та місце походження якої відповідає вимогам пунктів 11, 12 цієї глави, одне з наведених нижче зазначень залежно від обставин:

"суміш оливкових олій походженням з Європейського Союзу" або посилання на Європейський Союз;

"суміш оливкових олій походженням з країни, яка не є членом Європейського Союзу" або посилання на походження за межами Європейського Союзу;

"суміш оливкових олій походженням з країни, яка є членом Європейського Союзу, та з країни, яка не є членом Європейського Союзу" або посилання на походження з Європейського Союзу та за його межами; або

географічне зазначення або назву місця походження товару згідно з положеннями специфікації відповідного товару та реєстром географічних зазначень держави реєстрації географічного зазначення.

9. Торговельні марки або комерційні найменування можуть наводитися на етикетці оливкових олій у тому вигляді, в якому їм надана правова охорона в Україні відповідно до законодавства.

Найменування торговельної марки, комерційне (фірмове) найменування, найменування оператора ринку не вважається зазначенням місця походження оливкової олії.

10. У випадку імпорту оливкової олії із третьої країни зазначення місця походження зазначається відповідно до вимог законодавства України.

11. Зазначення місця походження країни, яка є членом Європейського Союзу, має відповідати географічному регіону, в якому були зібрані оливки та в якому знаходиться екстракційний завод, на якому з цих оливок екстрагувалася олія.

12. Якщо оливки були зібрані не в тій країні, в якій знаходиться екстракційний завод, на якому було вироблено олію з таких оливок, зазначення місця походження має містити такий напис: "оливкова олія вірджин, вироблена в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна] з оливок, зібраних в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна]" або "оливкова олія екстра-вірджин, вироблена в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна] з оливок, зібраних в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна]".

13. Для олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, етикетка повинна містити особистий реєстраційний номер потужності з пакування.

2. Інформація, що надається на маркуванні в добровільному порядку

1. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, може додатково зазначатися:

1) позначення "перший холодний віджим" - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, отриманих при температурі нижче 27° C першим механічним пресуванням оливкової пасти з використанням гідравлічних пресів відповідно до традиційної системи екстрагування;

2) позначення "холодне екстрагування" - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, отриманих при температурі нижче 27° C перколяцією або центрифугуванням оливкової пасти;

3) позначення щодо органолептичних характеристик, що стосуються смаку та/або запаху - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог.

На етикетці можуть бути зазначені органолептичні показники олії (гостра, присмак плодів: дозрілих або зелених, гіркий, інтенсивний, середній, легкий, збалансований, м'яка олія) виключно якщо вони ґрунтуються на результатах додаткових визначень щодо органолептичних характеристик для цілей маркування, проведених відповідно до додатка 3 цих Вимог;

4) позначення максимальної кислотності, що очікується до дати закінчення терміну придатності, лише якщо вона супроводжується зазначеннями в маркуванні у тому самому полі видимості, шрифтом одного й того самого розміру показників пероксидного числа, вмісту воску та поглинання в ультрафіолеті, очікуваних до тієї ж дати закінчення терміну придатності, визначених відповідно до методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), що наведені у додатку 2 до цих Вимог.

2. При маркуванні оливкових олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, допускається можливість зазначення року збору врожаю оливок, з яких була виготовлена така олія.

Рік збору врожаю оливок може бути вказаний лише в тому випадку, якщо 100 % вмісту ємності походить з цього врожаю, і повинен бути зазначений на етикетці або у вигляді відповідного маркетингового року, який починається з 1 жовтня і триває до 30 вересня наступного року, або у вигляді місяця і року збору врожаю в такому порядку. Місяць повинен відповідати місяцю екстракції олії з оливок.

3. Виробник оливкової олії, зазначеної у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, що отримана з оливок, зібраних на території України, і призначеної лише для реалізації на внутрішньому ринку України, на власний розсуд вирішує необхідність зазначення на етикетці такої оливкової олії року збору врожаю оливок.

Якщо виробником прийнято рішення про зазначення на етикетці року збору врожаю оливок, оливкова олія, вироблена та маркована до прийняття такого рішення, може перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання.

4. Якщо наявність олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, в суміші олії оливкової та інших рослинних олій позначається на етикетці за допомогою слів, зображень або графічних елементів не в переліку інгредієнтів, а в іншому місці, відповідна суміш повинна містити таку описову назву: "Суміш рослинних олій [або вказати конкретні назви відповідних рослинних олій] та олії оливкової", одразу після якої необхідно вказати відсоток оливкової олії в суміші.

5. Наявність олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, може підкреслюватися зображеннями або графічними елементами на етикетці суміші, як її зазначено в пункті 4 цієї глави, тільки у випадках, коли її частка у відповідній суміші становить більше 50 %.

6. Якщо наявність у харчовому продукті олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, позначається на його етикетці за допомогою слів, зображень або графічних елементів не в переліку інгредієнтів, а в іншому місці, то після назви харчового продукту повинно бути вказано відсоток вмісту олій, що відображає їх співвідношення із загальною масою нетто харчового продукту.

Замість відсотка доданої оливкової олії по відношенню до загальної маси нетто харчового продукту можна вказувати відсоток доданої оливкової олії по відношенню до загальної маси жирів із додаванням слів "відсоток жирів".

7. Вимоги, визначені в пункті 6 цієї глави, не поширюються на такі харчові продукти як тунець в олії оливковій та сардина в олії оливковій.

8. На етикетці харчових продуктів, зазначених у пунктах 4 та 6 цієї глави, офіційні назви та інформація про олії в залежності від їх категорії, передбачені пунктом 1 глави 1 цього розділу, можуть бути замінені словами "оливкова олія". У разі якщо до таких харчових продуктів додавалася оливкова олія з макухи, то замість слів "оливкова олія" використовуються слова "олія з оливкової макухи".

9. Назва харчового продукту, отриманого додаванням будь-яких харчових продуктів до олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, не повинна містити жодної з офіційних назв, визначених у пункті 1 глави 1 розділу II цих Вимог.

III. Порядок перевірки відповідності

1. Загальні вимоги до перевірок

1. Перевірка відповідності маркетингових стандартів до олій оливкових, на які поширюються ці Вимоги, здійснюється на основі критеріїв оцінки ризиків, зазначених у пункті 6 цієї глави.

2. Крім перевірки, визначеної у пункті 1 цієї глави, також здійснюється перевірка дотримання операторами ринку своїх обов'язків, визначених у главі 2 цього розділу.

3. Органом, що уповноважений здійснювати перевірки відповідності згідно з цими Вимогами, є компетентний орган.

4. Для цілей глави 1 цього розділу термін "олія оливкова, що продається" означає загальну кількість олії оливкової, яка знаходиться в обігу на ринку України та експортується з України.

5. На кожну тисячу тонн оливкової олії, що продається, не менше одного разу на рік на основі критеріїв оцінки ризиків здійснюється проведення перевірки відповідності.

Для підтвердження відповідності олії оливкової, що продається, заявленій категорії, здійснюється вибіркове проведення перевірки відповідності.

У разі виявлення невідповідності оливкової олії маркетинговим стандартам, кількість та частота перевірок збільшується.

6. Критерії оцінки ризику:

1) категорія оливкової олії, період її виробництва, ціна відповідно до інших рослинних олій, операції зі змішування та пакування, місця та умови зберігання, країна походження, країна призначення, транспортні засоби, обсяг партії;

2) етап операторів ринку у маркетинговому ланцюгу, обсяг та/або вартість оливкової олії, що продається ними, асортимент категорій оливкової олії, які вони реалізують на ринку, вид діяльності, що здійснюється ними, наприклад, зберігання, переробка, змішування, пакування, роздрібний продаж;

3) висновки, зроблені під час попередніх перевірок, включаючи кількість та тип виявлених невідповідностей щодо якості оливкової олії, що продається, ефективність використовуваного технічного обладнання;

4) надійність систем забезпечення управління якістю або заходів самоконтролю, пов'язаних із відповідністю вимогам до оливкових олій, визначених цими Вимогами;

5) місце проведення перевірки відповідності: пункт в'їзду в країну, пункт виїзду з країни або де оливкові олії виробляються, упаковуються, завантажуються чи реалізовуються кінцевому споживачу;

6) інша інформація, що може вказувати на ризик невідповідності вимогам до задекларованих категорій оливкових олій.

7. Компетентний орган при визначенні періодичності здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) визначає:

1) критерії оцінки ризику невідповідності партій оливкових олій;

2) мінімальну кількість операторів ринку, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у плановому періоді, або партій та/або кількості оливкової олії, які підлягатимуть перевірці відповідності, що здійснюється на основі критерію оцінки ризику.

2. Обов'язки операторів ринку

1. Оператори ринку оливкових олій, що здійснюють виробництво, зберігання, переробку, змішування, пакування або роздрібний продаж оливкових олій або продуктів харчування, які містять у своєму складі оливкову олію, зобов'язані вести реєстр надходження та реєстр реалізації для кожної наявної категорії оливкової олії.

2. На запит компетентного органу оператор ринку оливкової олії зобов'язаний надати документацію щодо виконання вимог, визначених у пунктах 1, 3, 8 - 12 глави 1 та пункті 1 глави 2 розділу II цих Вимог, на основі одного або декількох з наступних елементів:

1) фактичні відомості або науково-обґрунтовані факти;

2) результати лабораторних досліджень (випробувань) або автоматичні записи, зроблені на основі репрезентативних зразків;

3) адміністративні дані або бухгалтерська інформація, що ведеться відповідно до законодавства України.

3. Співпраця з іншими країнами щодо перевірок відповідності

1. У разі виявлення будь-якої невідповідності вимогам до оливкової олії, виробленій в країні, яка є членом ЄС, компетентний орган у встановленому законодавством порядку надсилає країні, в якій зареєстрований зазначений на етикетці виробник відповідної олії, запит на перевірку відповідності, який супроводжується такою інформацією:

1) дата відбору зразків або придбання відповідної оливкової олії;

2) найменування та місцезнаходження потужності оператора ринку, де було відібрано зразок або придбано відповідну оливкову олію;

3) кількість відповідних партій;

4) копії всіх етикеток, що містяться на упаковці відповідної оливкової олії;

5) результати лабораторних досліджень (випробувань) або інших порівняльних експертних висновків із зазначенням використаних методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), назва та адреса лабораторії, в якій проводилися дослідження;

6) найменування та місцезнаходження постачальника відповідної оливкової олії згідно з інформацією, наданою з місця її реалізації (за можливості).

2. У разі надходження запиту на перевірку від країни, яка є членом ЄС, компетентний орган повинен відібрати зразки не пізніше кінця місяця, наступного за місяцем надходження запиту, і перевірити відповідну інформацію, вказану на маркуванні. Відповідь на такий запит повинна бути надана протягом трьох місяців з дати надходження запиту.

4. Відбір зразків та перевірка відповідності характеристик оливкових олій

1. Зразки для перевірки відповідності характеристик оливкових олій повинні відбиратися відповідно до ДСТУ ISO 661:2004 (ISO 661:2003, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Готування випробного зразка" та ДСТУ EN ISO 5555:2019 (EN ISO 5555:2001, IDT; ISO 5555:2001, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Відбирання проб".

2. Для партій оливкових олій, що постачаються в упаковках, відбір зразків повинен здійснюватися відповідно до методів, наведених у додатку 4 до цих Вимог.

3. У випадку партій олій наливом, відбір проб яких неможливо виконати відповідно до ДСТУ EN ISO 5555:2019 (EN ISO 5555:2001, IDT; ISO 5555:2001, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Відбирання проб", відбір проб проводиться відповідно до інструкцій, наданих компетентним органом.

4. Відібрані зразки необхідно якомога швидше помістити подалі від сильного тепла в темне місце і протягом п'яти робочих днів після їх відбирання відправити в уповноважену лабораторію для проведення лабораторних досліджень (випробувань). В іншому випадку зразки необхідно зберігати таким чином, щоб вони не були деградовані чи пошкоджені під час транспортування чи зберігання перед відправленням до лабораторії.

5. Перевірка відповідності олій оливкових характеристикам, що наведені у додатку 1 до цих Вимог, здійснюється одним із двох методів:

1) проведенням у довільному порядку лабораторних досліджень (випробувань) згідно з додатком 2 до цих Вимог; або

2) дотриманням порядку, викладеного в схемі рішень, що наведена у додатку 5 до цих Вимог, до тих пір, поки не буде досягнуто одного з рішень, що з'являються у схемі для перевірки відповідності зразка оливкової олії заявленій категорії.

6. З метою проведення перевірки, передбаченої пунктом 5 цієї глави, для фасованої оливкової олії лабораторні дослідження (випробування) для визначення рівня кислотності, перекисного числа, K232, K268 або K270, DK, етилових ефірів жирних кислот, воску та органолептичних характеристик, якщо це застосовно, будь-які зустрічні лабораторні дослідження (випробування), що вимагаються національним законодавством, повинні бути проведені до закінчення мінімального терміну придатності оливкової олії.

У разі відбору зразків оливкової олії наливом ці лабораторні дослідження (випробування) повинні бути проведені протягом шести місяців після місяця, в якому був відібраний зразок.

7. Перевірка інших характеристик оливкової олії, не зазначених у пункті 6 цієї глави, але які визначені у додатку 1 до цих Вимог, здійснюється без жодних часових обмежень.

8. У випадку якщо результати лабораторних досліджень (випробувань) фасованої олії оливкової не відповідають характеристикам заявленої категорії олії оливкової, оператор ринку, у якого був відібраний зразок, повинен бути повідомлений про це не пізніше ніж за один місяць до закінчення мінімального терміну придатності такої оливкової олії. Така вимога не застосовується у випадку, коли зразок був відібраний менше ніж за два місяці до закінчення мінімального терміну придатності.

9. З метою визначення характеристик олії оливкової методами (методик) лабораторних досліджень (випробувань), наведеними у додатку 2 до цих Вимог, результати лабораторних досліджень (випробувань) повинні безпосередньо порівнюватися з показниками, наведеними у додатку 1 до цих Вимог, які враховують повторюваність і відтворюваність використовуваних методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань).

10. Вміст олії оливкової в макусі та інших залишках, отриманих в результаті екстракції оливкової олії (коди згідно з УКТ ЗЕД 2306 90 11 і 2306 90 19), виражається у відсотках від маси олії до маси сухої речовини та визначається за методом, наведеним у додатку 6 до цих Вимог.

11. Вимоги, визначені у пунктах 5-9 цієї глави, застосовуються до кожного точкового зразка, відібраного згідно з додатком 4 до цих Вимог.

5. Оцінка та перевірка органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму

1. Оцінку органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму, наведених у додатку 1 до цих Вимог, здійснюють дегустаційні комісії, які за результатам оцінки складають звіт про характеристики та категорію оливкової олії.

Функцію дегустаційних комісій виконують спеціалізовані дегустаційні комісії підприємств-виробників та їх об'єднань, які повідомили компетентний орган про своє створення протягом трьох днів з дня їх створення про відповідність таким вимогам:

1) визначення органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму здійснюється з дотриманням вимог методу, зазначеного у пункті 5 додатка 2 до цих Вимог;

2) голова дегустаційної комісії удосконалює свої знання щодо оцінки органолептичних характеристик оливкових олій та проходить відповідне навчання.

Подальша робота дегустаційної комісії залежить від результатів її щорічної перевірки компетентним органом.

2. Перелік діючих спеціалізованих дегустаційних комісій та їх об'єднань розміщується на сайті компетентного органу у відкритому доступі.

3. За відсутності діючих дегустаційних комісій на території України оцінку органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму за запитом компетентного органу можуть здійснювати дегустаційні комісії, затверджені в іншій країні, яка є членом Європейського Союзу.

4. Органолептичні характеристики оливкових олій першого віджиму, наведені у додатку 3 до цих Вимог, вважаються такими, що відповідають заявленій категорії, якщо це підтверджується звітом дегустаційної комісії.

5. У разі встановлення невідповідності органолептичних характеристик оливкової олії заявленій категорії, оператор ринку, який підлягає перевірці, може звернутися до компетентного органу з ініціативою про перегляд результатів щодо такої невідповідності. У разі надходження такого звернення компетентний орган повинен невідкладно провести дві зустрічні (контрольні) оцінки, здійснені іншими дегустаційними комісіями. Якщо оцінці підлягає оливкова олія, виготовлена в країні, яка є членом Європейського Союзу, одна з дегустаційних комісій повинна бути з країни, в якій така олія була виготовлена.

Якщо оцінці підлягає оливкова олія, виготовлена в країні, яка не є членом Європейського Союзу, дві зустрічні (контрольні) оцінки проводяться двома дегустаційними комісіями, відмінними від тієї, яка встановила невідповідність.

6. Якщо за результатами двох зустрічних (контрольних) оцінок підтверджується заявлена категорія оливкової олії, відповідні характеристики вважаються такими, що відповідають заявленим. Якщо ж за результатами хоча б однієї з таких перевірок буде виявлено невідповідність, заявлена категорія вважається такою, що не відповідає характеристикам відповідної категорії, а оператор ринку, який ініціював перегляд результатів, зобов'язаний компенсувати всі витрати на проведення зустрічних (контрольних) оцінок.

7. При проведенні зустрічного оцінювання дегустаційні комісії повинні оцінювати оливкову олію на двох окремих засіданнях, результати яких повинні бути статистично однорідними. В іншому випадку зразок повинен бути повторно двічі проаналізований. Звітні значення органолептичних показників оливкової олії, що підлягає зустрічній оцінці, розраховують як середнє арифметичне значення показників, отриманих за результатом двох статистично однорідних засідань.

8. Про результати перевірок відповідності оливкових олій заявленій категорії (за наявності) компетентним органом щорічно складається звіт згідно з формою, наведеною у додатку 7 до цих Вимог, який оприлюднюється на його офіційному вебсайті.

 

Директор Департаменту державної
політики у сфері санітарних та
фітосанітарних заходів і
продовольчої безпеки

Андрій ПИВОВАРОВ

 

Додаток 1
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
(підпункт 1 пункту 3 розділу I)

Характеристики оливкових олій

Таблиця А. Якісні характеристики

N з/п

Категорії олії оливкової

Кислотність, (%) (*)

Пероксидне число
мЕкв O
2/кг

K 232

K 268 або K 270

Дельта-K

Органолептична оцінка

Етилові ефіри жирних кислот, мг/кг

Медіана недоліків (Md) (*)(1)

Медіана фруктова (Mf(2)

1

Оливкова олія екстра-вірджин

≤ 0,8

≤ 20

≤ 2,5

≤ 0,22

≤ 0,01

Md = 0

Mf > 0

≤ 35

2

Оливкова олія вірджин

≤ 2,0

≤ 20

≤ 2,6

≤ 0,25

≤ 0,01

Md ≤ 3,5

Mf > 0

-

3

Лампова оливкова олія

> 2,0

-

-

-

-

Md > 3,5(3)

-

-

4

Рафінована оливкова олія

≤ 0,3

≤ 5

-

≤ 1,25

≤ 0,16

-

-

-

5

Оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових першого віджиму

≤ 1,0

≤ 15

-

≤ 1,15

≤ 0,15

-

-

-

6

Сира оливкова олія з макухи

-

-

-

-

-

-

-

-

7

Рафінована оливкова олія з макухи

≤ 0,3

≤ 5

-

≤ 2,00

≤ 0,20

-

-

-

8

Оливкова олія з макухи

≤ 1,0

≤ 15

-

≤ 1,70

≤ 0,18

-

-

-

____________
(
1Медіана дефектів визначається як медіана дефекту, що сприймається з найбільшою інтенсивністю.

(2Якщо медіана ознаки гіркості та/або гостроти перевищує 5,0, то голова дегустаційної комісії повинен повідомити про це оператора ринку.

(3Медіана недоліків може бути менше або дорівнювати 3,5, коли медіана фруктова дорівнює 0.

Таблиця Б. Характеристики чистоти

N з/п

Категорія олії оливкової

Вміст жирних кислот(1)

Загальний вміст транс ізомерів олеїнової кислоти, %

Загальний вміст транс ізомерів лінолевої + олеїнової кислот, %

Стигмастадієни, мг/кг(3)

Різниця між фактичним та теоретичним вмістом триацилгліцеринів із ECN 42

2-гліцерилу монопальмітату, %

Мірістинова, %

Ліноленова, %

Арахідінова, %

Ейкозенова, %

Бегенова, %

Лігноцеринова, %

1

Оливкова олія екстра-вірджин

≤ 0,03

≤ 1,00(2) - 1,0(2)

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ |0,2|

≤ 0,9 якщо вміст пальмітинової кислоти % ≤ 14 %

≤ 1,0 якщо вміст пальмітинової кислоти % > 14 %

2

Оливкова олія вірджин

≤ 0,03

≤ 1,00(2) - 1,0(2)

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ |0,2|

≤ 0,9 якщо вміст пальмітинової кислоти % ≤ 14 %

≤ 1,0 якщо вміст пальмітинової кислоти % > 14 %

3

Лампова оливкова олія

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,10

≤ 0,10

≤ 0,50

≤ |0,3|

≤ 0,9 якщо вміст пальмітинової кислоти % ≤ 14 %

≤ 1,1 якщо вміст пальмітинової кислоти % > 14 %

4

Рафінована оливкова олія

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,30

-

≤ |0,3|

≤ 0,9 якщо вміст пальмітинової кислоти % ≤ 14 %

≤ 1,1 якщо вміст пальмітинової кислоти % > 14 %

5

Оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,30

-

≤ |0,3|

≤ 0,9 якщо вміст пальмітинової кислоти % ≤ 14 %

≤ 1,0 якщо вміст пальмітинової кислоти % > 14 %

6

Сира оливкова олія з макухи

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,10

-

≤ |0,6|

≤ 1,4

7

Рафінована оливкова олія з макухи

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,40

≤ 0,35

-

≤ |0,5|

≤ 1,4

8

Оливкова олія з макухи

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0, 60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,40

≤ 0,35

-

≤ |0,5|

≤ 1,2

____________
(
1) Вміст інших жирних кислот (%): пальмітинова: 7,00 - 20,00; пальмітолеїнова: 0,30 - 3,50; гептадеканової: ≤ 0,40; гептадеценовий ≤ 0,60; стеаринова: 0,50 - 5,00; олеїнова: 55,00 - 85,00; лінолева: 2,50 - 21,00.

(2) Якщо ліноленова кислота перевищує 1,00, але менше або дорівнює 1,40, уявне співвідношення b-ситостерол/кампестерол має бути більше або дорівнювати 24.

(3) Загальна кількість ізомерів, які можна (чи не можна) розділити капілярною колонкою.

 

N з/п

Категорія олії оливкової

Склад стеролів

Загальний вміст стеролів, мг/кг

Еритродіол і уваол, %(**)

Воски, мг/кг(**)

Холестерин, %

Брасикастерол, %

Кампестерол(1), %

Стигмастерол, %

Уявний b-ситостерин(2), %

Дельта-7-стигмастерол(1), %

1

Оливкова олія екстра-вірджин

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Камп.

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 1000

≤ 4,5

C42 + C44 + C46 ≤ 150

2

Оливкова олія вірджин

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Камп.

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 1000

≤ 4,5

C42 + C44 + C46 ≤ 150

3

Лампова оливкова олія

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

-

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 1000

≤ 4,5 (3)

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 300 (3)

4

Рафінована оливкова олія

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Камп.

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 1000

≤ 4,5(4)

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350

5

Оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Камп.

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 1000

≤ 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350

6

Сира оливкова олія з макухи

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

-

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 2500

> 4,5 (5)

C40 + C42 + C44 + C46 > 350 (5)

7

Рафінована оливкова олія з макухи

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

< Камп.

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 1800

> 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 > 350

8

Оливкова олія з макухи

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

< Камп.

≥ 93,0

≤ 0,5

≥ 1600

> 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 > 350

____________
(
1) Див. порядок прийняття рішень (стор. 6, 7 цього додатка).

(2) Уявний b-ситостерин: D-5,23-стигмастадієнол + клеростерол + b-ситостерин+ситостанол+ D-5-авенастерол + D-5,24-стигмастадієнол.

(3) Олії з вмістом воску від 300 мг/кг до 350 мг/кг вважаються ламповою оливковою олією, якщо загальний вміст аліфатичного спирту менше або дорівнює 350 мг/кг або якщо вміст еритродіолу та уваолу менше або дорівнює 3,5 %.

(4) Олії з вмістом еритродіолу + уваолу від 4,5 до 6 % повинні мати вміст ерітродіолу менше або дорівнювати 75 мг/кг.

(5) Олії з вмістом воску від 300 мг/кг до 350 мг/кг вважаються сирою оливковою олією, якщо загальний вміст аліфатичного спирту перевищує 350 мг/кг і якщо вміст еритродіолу та уваолу перевищує 3,5 %.

Примітки:

1. Результати лабораторних досліджень (випробувань) повинні бути виражені з тією ж кількістю знаків після коми, яка використовується для кожної характеристики. Останню цифру потрібно збільшити на одну одиницю, якщо наступна цифра більша за 4.

2. Якщо хоча б одна характеристика не відповідає заявленим значенням, категорія оливкової олії повинна бути змінена або оливкова олія повинна бути визнана невідповідною для цілей цих Вимог.

3. Для лампової оливкової олії обидві характеристики якості, позначені зірочкою (*), можуть одночасно відрізнятися від обмежень, встановлених для цієї категорії.

4. Якщо характеристика позначена двома зірочками (**), це означає, що для сирої оливкової олії з макухи можливе, щоб обидві відповідні межі відрізнялися від заявлених значень одночасно. Для оливкової олії з макухи і рафінованої оливкової олії з макухи одна з відповідних меж може відрізнятися від заявлених значень.

Порядок прийняття рішень

1. Порядок прийняття рішень щодо показників кампестеролу для оливкової олії екстра-вірджин та оливкової олії вірджин:

  

Інші характеристики повинні відповідати обмеженням, встановленим цим додатком.

2. Порядок прийняття рішень щодо показника дельта-7-стигмастеролу для:

2.1 для оливкової олії екстра-вірджин, оливкової олії вірджин та лампової оливкової олії:

  

Інші характеристики повинні відповідати обмеженням, встановленим цим додатком.

2.2 для рафінованої оливкової олії та оливкової олії з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму:

  

Інші характеристики повинні відповідати обмеженням, встановленим цим додатком.

2.3. для сирої оливкової олії з макухи, рафінованої оливкової олії з макухи та оливкової олії з макухи

  

Інші характеристики повинні відповідати обмеженням, встановленим цим додатком.

____________

 

Додаток 2
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
(пункт 8 розділу I)

Методи аналізу, що використовуються для визначення характеристик оливкових олій

N

Показник

Метод аналізу

1.

Визначення вільних кислот

ДСТУ EN ISO 660:2019 (EN ISO 660:2009, IDT; ISO 660:2009, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Визначення кислотного числа та кислотності".
COI/T.20/Doc. N 34 "Визначення вільних жирних кислот, холодний метод".

2.

Визначення пероксидного числа

ДСТУ 4570:2006 "Жири рослинні та олії. Метод визначання пероксидного числа".
ДСТУ EN ISO 27107:2019 (EN ISO 27107:2010, IDT; ISO 27107:2008, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Визначення пероксидного числа. Потенціометричне визначення точки переходу".
ДСТУ EN ISO 3960:2019 (EN ISO 3960:2017, IDT; ISO 3960:2017, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Визначення пероксидного числа. Йодометричне (візуальне) визначення за кінцевою точкою".
ДСТУ 8659:2016 "Макухи та шроти. Метод визначення пероксидного числа олії".
COI/T.20/Doc. N 35 "Визначення перекисного числа".

3.

Визначення вмісту 2-гліцерилу монопальмітату

ДСТУ ISO 12872:2016 (ISO 12872:2010, IDT) "Олії оливкові та олії оливкові з макухи. Метод визначення вмісту 2-гліцерілмонопальмітату".
COI/T.20/Doc. N 23 "Визначення процентного вмісту 2-гліцерил монопальмітату".

4.

Спектрофотометричне дослідження в ультрафіолеті
K232, K268 або K270, 
DK

ДСТУ ISO 3656:2017 (ISO 3656:2011, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Метод визначення абсорбції ультрафіолетового світла у вигляді питомої УФ-екстинкції".
COI/T.20/Doc. N 19 "Спектрофотометричне дослідження в ультрафіолеті".

5.

Визначення органолептичних властивостей

ДСТУ-Н CODEX STAN 33:2014 (CODEX STAN 33-1981, Rev. 2-2003, IDT) "Олія маслинова першого пресування, рафінована та рафінована маслинова олія з макухи. Основні показники".
COI/T.20/Doc. N 15 "Сенсорний аналіз оливкової олії - Метод органолептичної оцінки оливкової олії першого віджиму" - за винятком його пунктів 4.4 та 10.4.

6.

Визначення складу жирних кислот, включаючи транс-ізомери

ДСТУ EN ISO 12966-1:2019 (EN ISO 12966-1:2014, IDT; ISO 12966-1:2014, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Газова хроматографія метилових ефірів жирних кислот. Частина 1. Настанови щодо сучасної газової хроматографії метилових ефірів жирних кислот".
COI/T.20/Doc. N 33 "Визначення метилових ефірів жирних кислот методом газової хроматографії".

7.

Визначення вмісту воску, етилових ефірів жирних кислот

ДСТУ EN ISO 12873:2019 (EN ISO 12873:2014, IDT; ISO 12873:2010, IDT) "Олії оливкові та олії оливкові з макухи. Визначення вмісту воску методом капілярної газової хроматографії".
ДСТУ EN ISO 12966-2:2019 (EN ISO 12966-2:2017, IDT; ISO 12966-2:2017, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Газова хроматографія метилових ефірів жирних кислот. Частина 2. Готування метилових ефірів жирних кислот".
ДСТУ EN ISO 12966-3:2019 (EN ISO 12966-3:2016, IDT; ISO 12966-3:2016, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Газова хроматографія метилових ефірів жирних кислот. Частина 3. Готування метилових ефірів жирних кислот з використанням триметилсульфонію гідроксиду".
COI/T.20/Doc. N 28 "Визначення вмісту восків, метилових ефірів жирних кислот і етилових ефірів жирних кислот методом капілярної газової хроматографії".

8.

Визначення стеринового складу, вмісту загальних стеринів, еритродіолу, уваолу та аліфатичних спиртів

ДСТУ ISO 12871:2019 (ISO 12871:2019, IDT) "Олії оливкові та олії оливкові з макухи. Визначання вмісту аліфатичних спиртів методом капілярної газової хроматографії".
COI/T.20/Doc. N 26 "Визначення складу та вмісту стеринів, тритерпенових двоспиртів та аліфатичних спиртів методом капілярної газової хроматографії".

9.

Визначення стигмастадієнів

ДСТУ ISO 15788-1:2007 (ISO 15788-1:1999, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Визначення стигмастадієнів в оліях. Частина 1. Метод газової хроматографії на капілярних колонках (контрольний метод)".
ДСТУ ISO 15788-2:2007 (ISO 15788-2:2003, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Визначення стигмастадієнів в оліях. Частина 2. Метод з використанням високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ)".
COI/T-20/Doc. N 11 "Визначення стигмастадієнів у рослинних оліях".

10.

Визначення різниці між фактичним та теоретичним вмістом триацилгліцеролів із ECN 42

ДСТУ ISO 18395:2014 (ISO 18395:2005, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Визначання вмісту моноацилгліцеридів, діацилгліцеридів, триацилгліцеридів та гліцерину методом високоефективної рідинної ексклюзивної хроматографії" (ВРЕХ)".
COI/T.20/Doc. N 20 "Визначення різниці між фактичним і теоретичним вмістом триацигліцеринів з ECN 42".

____________

 

Додаток 3
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
(підпункт 3 пункту 1 частини 2 розділу II)

Додаткові визначення щодо органолептичних характеристик для цілей маркування

Позначення щодо органолептичних показників, що стосуються смаку та/або запаху, можуть зазначатися лише на етикетці для оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин.

На вимогу голова дегустаційної комісії може засвідчити, що олії, які були оцінені, відповідають визначенням і діапазонам, що відповідають виключно наступним термінам відповідно до інтенсивності та сприйняття властивостей продукту.

Проведення оцінки органолептичних характеристик олії повинно відповідати визначенням і діапазонам, що визначені у цьому додатку.

Інтенсивність сприйняття позитивних властивостей (фруктові, гіркі та гострі) оцінюється за наступним діапазоном:

Сильна, коли медіана властивості більше 6,0.

Середня, коли медіана властивості більше 3,0 і менше або дорівнює 6,0.

Делікатна, коли медіана властивості менше або дорівнює 3,0.

Для проведення оцінки органолептичних характеристик використовуються наступні визначення:

Фруктовість: сукупність нюхових відчуттів, характерних для олії, яка залежить від сорту оливок і походить від здорових, свіжих оливок, в яких не переважає ні зелена, ні стигла фруктовість. Сприймається безпосередньо та/або через спинку носа.

Зелена фруктовість: сукупність нюхових відчуттів, характерних для олії, яка нагадує зелений фрукт, залежить від сорту оливок і походить від зелених, здорових, свіжих оливок. Сприймається безпосередньо та/або через спинку носа.

Стигла фруктовість: комплекс нюхових відчуттів, характерних для олії, що нагадує стиглі фрукти, залежить від сорту оливок і походить від здорових, свіжих оливок. Сприймається безпосередньо та/або через спинку носа.

Добре збалансована олія: олія, яка не демонструє відсутність балансу, під яким мається на увазі нюхово-смакове і тактильне відчуття, де медіана гіркоти і медіана гостроти не більше ніж на 2,0 бали вище медіани фруктовості.

М'яка олія: олія, для якої медіана показників гіркоти та гостроти становить 2,0 бали або менше.

Властивості, які підлягають оцінці в рамках органолептичних випробувань

Медіана властивості

Фруктовість

-

Стигла фруктовість

-

Зелена фруктовість

-

Делікатна фруктовість

≤ 3,0

Середня фруктовість

3,0 < Me ≤ 6,0

Сильна фруктовість

> 6,0

Делікатна стигла фруктовість

≤ 3,0

Середня стигла фруктовість

3,0 < Me ≤ 6,0

Сильна стигла фруктовість

> 6,0

Делікатна зелена фруктовість

≤ 3,0

Середня зелена фруктовість

3,0 < Me ≤ 6,0

Міцна зелена фруктовість

> 6,0

Делікатна гіркота

≤ 3,0

Середня гіркота

3,0 < Me ≤ 6,0

Сильна гіркота

> 6,0

Делікатна гострота

≤ 3,0

Середня гострота

3,0 < Me ≤ 6,0

Сильна гострота

> 6,0

Добре збалансована олія

Медіана гіркоти та медіана гостроти не більше, ніж на 2,0 бали перевищує медіану фруктовості.

М'яка олія

Медіана гіркоти та медіана гостроти становить 2,0 або менше.

____________

 

Додаток 4
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
(пункту 2 глави 4 розділу III)

Методи відбору зразків оливкової олії, що постачається в упаковках

Визначені в цьому додатку методи відбору зразків застосовуються до партій оливкової олії, що розфасована в упаковки.

В залежності від того, чи перевищує об'єм упаковки 5 літрів чи ні, застосовуються різні методи відбору зразків.

У цьому додатку термін інкремент вживається у такому значенні - кількість оливкової олії, що міститься в упаковці об'ємом до 5 літрів або отримана з упаковки, об'єм якої перевищує 5 літрів, та коли упаковки відбираються з будь-якого місця партії.

1. Відбір точкового зразка

Точковий зразок для упаковок об'ємом до 5 літрів формують наступним чином:

якщо об'єм упаковки становить 750 мл та більше, точковий зразок повинен складатися з оливкової олії щонайменше з однієї упаковки;

якщо об'єм упаковки становить менше 750 мл, точковий зразок повинен складатися з оливкової олії з такої кількості упаковок, загальний об'єм яких сумарно становитиме 750 мл.

Перед проведенням різних оцінок і лабораторних досліджень (випробувань) вміст точкових зразків має бути однорідним. Точковий зразок для упаковок об'ємом понад 5 літрів формують в залежності від кількості упаковок в партії, а саме:

Кількість упаковок в партії

Мінімальна кількість упаковок, необхідна для відбору точкового зразка

до 10

1

від... 11 до 150

2

від... 151 до 500

3

від... 501 до 1500

4

від... 1501 до 2500

5

більше 2500

одна додаткова на кожну 1000

Упаковки відбирають з будь-якого місця партії. Після формування точковий зразок повинен мати достатній об'єм, щоб його можна було розділити на декілька зразків.

Після гомогенізації вмісту кожної упаковки інкремент екстрагують і виливають у загальний контейнер для гомогенізації шляхом перемішування так, щоб він був найкраще захищений від повітря.

Вміст точкового зразка необхідно розлити в пакети об'ємом не менше 1 літра, кожен з яких є одиницею точкового зразка. Кожен пакет повинен бути заповнений таким чином, щоб мінімізувати повітряний прошарок зверху, а потім належним чином закритий і опечатаний з метою забезпечення захисту його вмісту від несанкціонованого втручання. Ці пакети повинні бути промарковані для забезпечення їх ідентифікації.

2. Збільшення кількості відбирання точкових зразків

За рішенням компетентного органу та відповідно до власних потреб кількість точкових зразків може бути збільшена, але в будь-якому випадку не більше кількості зразків, а саме:

Розмір партії (літри)

Кількість точкових зразків

до 7500

2

від ... 7500 до 25000

3

від ... 25000 до 75000

4

від ... 75000 до 125000

5

дорівнює або більше 125000

6 + 1 на кожні наступні 50000 літрів

Упаковки, вибрані для одного точкового зразка, повинні бути суміжними з упаковками, вибраними для іншого точкового зразка. Точкові зразки нумерують та реєструють відповідно до акта відбору зразків.

Якщо всі результати лабораторних досліджень (випробувань) усіх точкових зразків відповідають характеристикам заявленої категорії оливкової олії, вся партія визнається відповідною.

Якщо один з результатів лабораторних досліджень (випробувань) хоча б одного точкового зразка не відповідає характеристикам заявленої категорії оливкової олії, вся партія визнається невідповідною.

____________

 

Додаток 5
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
(підпункт 2 пункту 5 глави 4 розділу III)

Схема для перевірки відповідності зразка оливкової олії заявленій категорії

Загальна таблиця

  

Таблиця 1

Оливкова олія екстра-вірджин - критерії якості

  

Таблиця 2

Оливкова олія вірджин - критерії якості

  

Таблиця 3

Оливкова олія екстра-вірджин та оливкова олія вірджин - критерії чистоти

  

Таблиця 4

Лампова оливкова олія - критерії чистоти

  

Таблиця 5

Рафінована оливкова олія - критерії якості

  

Таблиця 6

Оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму - критерії якості

  

Таблиця 7

Рафінована оливкова олія, оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму - критерії чистоти

  

Таблиця 8

сира оливкова олія з макухи - критерій чистоти

  

Таблиця 9

рафінована оливкова олія з макухи - критерії якості

  

Таблиця 10

оливкова олія з макухи - критерії якості

  

Таблиця 11

рафінована оливкова олія з макухи та оливкова олія з макухи - критерії чистоти

  

____________

 

Додаток 6
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
(пункт 10 глави 4 розділу III)

Метод вимірювання вмісту олії в оливковій макусі та інших залишках

1. Матеріали

1.1. Обладнання:

екстракційний апарат, обладнаний колбою з круглим дном від 200 мл до 250 мл;

електрична баня (наприклад, піщана ванна, водяна баня) або конфорка;

аналітичні ваги;

шафа сушильна з терморегулятором до 80° C;

шафа сушильна з терморегулятором на 103° C ± 2° C, яка може продуватися струменем повітря або працювати при зниженому тиску;

механічний подрібнювач, що легко чиститься, та такий, що може подрібнити макуху або інші залишки без підвищення температури або помітної зміни їх вмісту вологи, летких речовин або речовин, що екстрагуються гексаном;

лабораторна склянка;

вата медична гігроскопічна або фільтрувальний папір, з яких видалено речовини, що екстрагуються гексаном;

ексикатор;

сито з отворами діаметром 1 мм;

дрібні частинки висушеної пемзи.

1.2. Реагент:

гексан технічний із залишком менше 0,002 г на 100 мл при повному випаровуванні.

2. Процедура

2.1. Підготовка досліджуваного зразка

З використанням при необхідності попередньо очищеного механічного подрібнювача досліджуваний зразок необхідно подрібнити так, щоб його частинки могли проходити через сито.

Для завершення процесу очищення подрібнювача використовують приблизно одну двадцяту частину досліджуваного зразка, яку після подрібнення викидають. Решту зразка подрібнюють, перемішують та одразу досліджують.

2.2. Досліджуваний зразок

Для дослідження зважують приблизно 10 г підготовленого досліджуваного зразка з точністю до ± 0,01 г.

2.3. Приготування екстракційної склянки

Досліджуваний зразок поміщають у лабораторну склянку, яку затикають ватою. Якщо використовується фільтрувальний папір, досліджуваний зразок загортають у нього.

2.4. Попереднє сушіння

Якщо у досліджуваному зразку вміст вологи та летких речовин більше ніж 10 %, проводять його попереднє сушіння, розміщуючи екстракційну склянку або фільтрувальний папір із досліджуваним зразком у шафі, нагрітій до температури не більше 80° C, для зменшення вмісту вологи та летких речовин до масової частки менше 10 %.

2.5. Підготовка колби з круглим дном

Зважують з точністю до 1 мг колбу, що містить одну або дві частинки пемзи, попередньо висушені при 103° C ± 2° C і охолоджені в ексикаторі не менше однієї години.

2.6. Перша екстракція

Екстракційний склянку поміщають в екстракційний апарат. В колбу наливають необхідну кількість гексану, з'єднують її з екстракційним апаратом та встановлюють на водяну баню з електричним нагріванням. Відрегульовують швидкість нагрівання таким чином, щоб швидкість була не менше трьох крапель в секунду (помірне, не бурхливе кипіння). Після чотирьох годин екстракції дають охолонути. Екстракційну склянку виймають із екстракційного апарату, поміщають її в потік повітря, щоб відігнати більшу частину розчинника.

2.7. Друга екстракція

Вміст екстракційної склянки переміщають в мікрошліфувальну машину, подрібнюють та без втрат повертають в екстракційну склянку та поміщають знову в екстракційний апарат.

Продовжують екстрагування ще дві години, використовуючи ту ж колбу з круглим дном, що містить початковий екстракт.

Отриманий розчин в екстракційній колбі повинен бути прозорим. Якщо розчин не прозорий, його відфільтровують через фільтрувальний папір. Екстракційну колбу та фільтрувальний папір промивають декілька разів гексаном. Фільтрат і промивний розчинник збирають у висушену і зважену з точністю до 1 мг другу колбу з круглим дном.

2.8. Видалення розчинника і зважування екстракту

Більшу частину розчинника видаляють дистиляцією на електричній водяній бані. Останні сліди розчинника видаляють, нагріваючи колбу в сушильній шафі при температурі 103° C ± 2° C впродовж 20 хвилин. Допомагають процесу видалення розчинника вдуванням повітря або інертного газу з інтервалом або зниженням тиску. Залишити колбу на одну годину в ексикаторі для охолодження і зважують з точністю до 1 мг. Після чого знову нагрівають впродовж 10 хв. у тих же умовах, охолоджують в ексикаторі і повторно зважують.

Різниця між двома зважуваннями не повинна перевищувати 10 мг. В іншому випадку колбу нагрівають ще раз впродовж 10 хв. з подальшим охолодженням і зважуванням, поки різниця між зважуваннями не буде дорівнювати 10 мг або менше. При цьому звертають увагу на останню вагу колби.

Проводять повторні визначення досліджуваного зразка.

3. Обробка результатів

3.1. Метод розрахунку та обчислення

3.1.1. Залишок олії у макусі, виражений у відсотках до маси отриманого продукту, дорівнює:

  

,

де:

S - масовий відсоток олії в макусі;

m0 - маса досліджуваного зразка, г;

m1 - маса екстракту після висушування, г.

За результат приймається середнє арифметичне значення, що забезпечує умови повторюваності. Результат виражають до першого десяткового знаку.

3.1.2. Залишок олії в макусі в перерахунку на суху речовину визначають за формулою:

  

= відсоток олійного екстракту в перерахунку на сухі речовини,

де:

S - відсоток олії в макусі (див. підпункт 3.1.1);

U - вміст вологи та летких речовин.

3.2. Повторюваність

Різниця між повторними вимірюваннями, проведеними одночасно або в швидкій послідовності одним і тим же дослідником, не повинна перевищувати 0,2 г екстракту гексану на 100 г досліджуваного зразку.

Якщо ця умова не виконується, вимірювання повторяють на двох інших досліджуваних зразках. Якщо і в цьому випадку різниця перевищує 0,2 г, розраховують середнє арифметичне з чотирьох вимірювань.

____________

 

Додаток 7
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
(пункт 8 глави 5 розділу III)

Форма для звітування про результати перевірок відповідності

 

Маркування

Хімічні параметри

Органолептичні показники(3)

Остаточний висновок

Зразок

Категорія

Країна виробник

Місце перевірки(1)

Юридична назва

Місце походження

Умови зберігання

Помилкова інформація

Розбірливість

Відповідає або не відповідає

Параметри поза межами
(так/ні)

Якщо так, вкажіть який(і)(2)

Відповідає або не відповідає

Серединний дефект

Фруктова медіана

Відповідає або не відповідає

Необхідна дія

Санкція

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________
(
1Внутрішній ринок (млин, розлив, стадія роздрібної торгівлі), експорт, імпорт.

(2Кожна оливкова олія, характеристика якої наведена у додатку 1 до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій, повинна містити код згідно з УКТ ЗЕД.

(3Вимагається лише для оливкових олій першого віджиму у значенні пункту 7 розділу I Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій.

 

 


 Назад


ПРОДУКЦІЯ ТА ПОСЛУГИ

СУПРОВІД ПРОДУКТІВ

 СИСТЕМИ

ПОСИЛАННЯ

КЛІЄНТИ

ПАРТНЕРИ

Сторінка "ЛЕОНОРМ" на facebook

    БД «Електронний Реєстр Технічних регламентів України  Актуалізація Ваших НД   http://www.germiona.com.ua/  
 

 

Copyright © 2004-2025, ЛЕОНОРМ.